StoryEditorOCM
OstaloSvi marš na ples

Sedmo izdanje Šibenskog plesnog festivala najbolje do sada, uživat će ljubitelji tanga i laici u suvremenom plesu

10. srpnja 2017. - 14:52


 
 
Svake godine sve bolji i s programom prilagođenim i za laike u suvremenom plesu! Tim je riječima, uz hvalu i podršku Grada Šibenika, TZ Šibenika, Tvrđave kulture Šibenik i HNK u Šibeniku, direktorica i osnivačica Šibenskog plesnog festivala Zorana Mihelčić najavila ovogodišnje, sedmo izdanje festivala. Održat će se od 24. do 29. srpnja na nekoliko otvorenih scena u gradu: na Trgu Republike Hrvatske, u HNK-u te na tvrđavama Barone i sv. Mihovil.

Festival će svečano biti otvoren na Tvrđavi Sv. Mihovila predstavom 'Na putu' u izvedbi Baleta HNK Split i koreografiji Igora Kirova, makedonskog plesača i koreografa koji je lani postao i ravnatelja splitskog Baleta.

Predstava je to koja u 32 slike donosi priču o nesanici i u kojoj pleše sedamnaest plesača uz jednostavnu scenografiju koju čini 17 stolica i dva zida. Splitski Balet, kaže Mihečlić, trenutačno je najbolja baletna kuća u regiji, pa je to i odgovor zašto i ove godine baletani i balerine iz susjednog grada gostuju na Šibenskom plesnom festivalu.

-Novina ovogodišnjeg festivala je i tango, a održat će se i plesna radionica pod stručnim  vodstvom plesnog para: Zagrepčanke šibenskog podrijekla Lucije Lovrić i Rafaela Ramireza, argentinskog plesača s dugogodišnjim plesnim  iskustvom. U bogatoj karijeri tog plesača, jedan podatak sigurno će privući pozornost šire javnosti. Ramirez je, naime, bio instruktor tanga Madonni u filmu 'Evita'. Usto, Lucija Lovrić svoje će vještine pokazati i kao pratnja vokalno instrumentalnom sastavu 'Libercuatro' iz Beograda – ističe Mihelčić. 

Atrakcija za publiku svakako će biti i veliki plesnjak na zatvaranju festivala na kojem će sudjelovati 25 parova majstora tanga.
Mihelčić najavljuje i predstavu „Soba broj 7“ – koju će drugog dana festivala, 25. srpnja izvesti zagrebački &M Dance Company na Tvrđavi Barone.

Ta se predstava bavi tematikom voajerizma, a inspirirana je slučajem Geralda Foosa, Amerikanca koji je 1966. godine kupio motel u kojem je na stropovima soba izbušio rupe te je promatrao svoje goste punih trideset godina, svjedočeći između ostalog i ubojstvu koje nikada nije prijavio. Koncept i koreografiju potpisuju &M Dance Company i glumica Judita Franković, dok je balet majstorica Almira Osmanović.

Na Baroneu će nastupiti i mladi plesač i baletan iz Čakovca Vilim Poljanec sa svojim 7-minutnim solom pod nazivom Glimmer.
Treći festivalski dan rezerviran je za „Medness“ šibenskog Plesnog teatra Sjene koji će nastupiti u kazalištu dok će se iste večeri na Trg Republike Hrvatske predstaviti mladi plesači iz Požege, Splita i Velike Gorice.

Pozornica na trgu između katedrale i Gradske vijećnice bit će puna plesača sljedećih dana do kraja festivala kada će se šibenskoj publici, među ostalim, predstaviti plesači iz Zagreba, Dubrovnika, Varaždina…

U Šibenik, 28. srpnja, stiže i Balkan Dance Projectmeđunarodna plesna platforma koja okuplja mlade i perspektivne koreografe, plesače i umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije te Bosne i Hercegovine, pohvalila se Mihelčić. U šibenskom kazalištu izvest će predstavu „Vol.2.“ i „2. After Sonets“ koreografiju kojih potpisuju Igor Kirov i koreograf Aleksandar Ilić iz Beograda, koji su ujedno i jedni od osnivača Balkan Dance Projecta. 

Prateći program održat će u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Riječ je, zapravo, o predavanju o suvremenom plesu i položaju plesača i koreografa u zemljama regije. O toj temi govorit će dr. sc. Vera Obradović Ljubinković iz Beograda te Sanja Petrovska iz Zadra.

 

26. travanj 2024 17:01