StoryEditorOCM
OstaloZvijezde pod zvijezdama

Sjajna jubilarna Musica Appassionata: Počinje čarobnom večeri na sv. Mihovilu sa Stefanom Milenkovićem

4. srpnja 2017. - 15:07

Sjajan je program kojim će se obilježiti 10 godina od prvog Festivala klasične glazbe Mussica Appassionata koji se događa u produkciji HNK Šibenik, a sjajna je i činjenica da su se oko njegove realizacije udružili šibenska kazališna kuća i Tvrđava kulture- ne samo kao jedno od mjesta održavanja nego i kao promotor koji već svojom „pojavom“ osigurava „dodanu vrijednost“ cijelom tom programu.

Program je predstavila njegova producentica Nera Gojanović Kljajić koja podsjeća da je Musica Appassionata u desetljeću postojanja u Šibenik dovela apsolutno najeminentnija imena domaće, pa i strane, glazbene produkcije i scene: Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT, Moniku Leskovar, Edina Karamazova, Tomislava Mužeka, Anu i Viktora Vidovića, Georgia Suriana, Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačke soliste, Papandopulo kvartet, Cantus ansambl...a lista je bar još tri puta tolika!

Musica Appassionata počinje 12. srpnja na sv. Mihovilu velikim koncertom velikog violiniste Stefana Milenkovića i Ruhana De Silve za klavirom. Na programu su djela Tartinija, Beethovena, Sarasate, Wieniawskog i Čajkovskog.
-I ne treba se bojati da će vjetar koji na tvrđavi stalno puše maestru Milenkoviću odnijeti note kako to s drugim izvođačima biva: on cijeli svoj repertoar svira bez nota, napamet!- impresionirana je producentica i operna pjevačica Nera Gojanović Kljajić.

No, to nije sve za tu čarobnu večer na šibenskoj ljetnoj pozornici: nakon stanke, na istoj sceni počinje drugi koncert, ansambla Sudar Percussion. Izvodit će obrade Jean Michael Jarra s albuma Oxygen- bit će to večer spoja čiste klasike, i klasičara koji izvode elektronsku glazbu:

-Bit će to spaktakularna glazbena priča i dio naših nastojanja da za tvrđavu sv. Mihovila osmislimo posebne programe. Stefan Milenković zapravo je vrlo blizak izvođačima elektronske glazbe koji će nastupiti iza njega jer su to odreda akademski glazbenici a s nekima je već i surađivao- rekla je Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Tvrđave kulture, na konferenciji za novinare.

Program iza otvorenja je već 17. srpnja na tvrđavi Barone pod nazivom „Zvijezde pod zvijezdama“. Nastupit će Valentina Fijačko, Terezija Kusanović, Branko Robinšak, Ivica Čikeš i Filip Fak. Posjetiteljima tvrđave priprema se i svojevrstan „program“ ljetnog druženja tako da to ne bude „došli-otišli“: degustacije sitnih zalogaja, čašica pića po promotivnim cijenama, i bićerin susreta i razgovora, ono je što će tu večer zadržati publiku na Barone i nakon koncerta, s vizurom noćnog Šibenika u pozadini slike...

U crkvi Gospe Vanka Grada, 21. srpnja treći je iz serije koncerata, a nastupit će Viktor Noah na gitari.
Uvijek je atraktivan bio- pa će i ovaj put- izlet Musice Appassionate Sokolarski centar u Dubravi. Tamo će 26. srpnja u noćnoj šumi na gitari svirati Petar Čulić. A u klaustru sv. Frane 2. kolovoza, koncert Acoustic Projecta- gudačkog orkestra.

Najposlije, Musica Appassionata završava 8. kolovoza u Muzeju grada Šibenika programom Opereta, opera, film. Pjevaju: Martina Klarić,Nera Gojanović Kljajić, Krešimir Stražana uz klavirsku pratnju Gordane Pavić. Cijeli Festival oduvijek je posvećen pokojnom šibenskom opernom pjevaču Nevenu Belamariću.

Na koncert otvorenja, plus koncert Sudar Percusion, moći će se doći uz istu ulaznicu, a ulaznice će trebati kupiti (na prodajnim mjestima Tvrđave i Kazališta) i za još dva programa: 17.7. Zvijezde pod zvijezdama, tvrđava Barone i 8.8. u Muzeju grada za program Opereta, opera, film. Ostala tri programa imaju – slobodan ulaz.

20. travanj 2024 09:11