StoryEditorOCM
OstaloPOVRATAK U POVIJEST

U Murteru predstavljen idejni projekt Arheološkog parka: Colentum će biti hrvatska atrakcija (FOTO)

Piše Mande Turčinov-Ježina
18. lipnja 2017. - 12:54

Upućeni arheolozi tvrde da uz dovoljna ulaganja Colentum može postati jedna od najvećih arheoloških atrakcija u Hrvatskoj, a i šire. Radi se o gradu koji su na brežuljku Gradina utemeljili drevni Liburni u 11. stoljeću prije Krista, a do transformacije u rimski gradić u 1. st. pr. Kr., Colentum je pored Zadra (Lader) bio najvažnija pomorska luka južne Liburnije.

 

Da se karakteristike lokaliteta najbolje dočaravaju kvalitetnim oblikovanjem ambijentalnih cjelina i ponekom pikanterijom za pamćenje, a tek onda objašnjenjem arheoloških tragova – smatra arhitekt Vinko Peračić, autor idejnog projekta Arheološki park Colentum, koji je nedavno predstavljen zainteresiranoj javnosti u Murteru.

Upravo su zbog toga on i njegovi suradnici odlučili projekt temeljiti na konceptu arboretuma, odnosno rasadnika, koji postaje ambijentalna podloga za priču o murterskoj Gradini. U toj će priči, uvjeren je autor, svi, i posjetitelji i lokalno stanovništvo i lokalna samouprava, postati aktivni sudionici u oblikovanju novog-starog identiteta. Vlasnici zemljišta bi uzgajali, prezentirali i prodavali karakteristične i rijetke vrste mediteranskog podneblja.

Osim arboretuma, za čiju bi se ideju u prvom redu trebali zainteresirati vlasnici zemljišta na lokalitetu Gradina, Arheološki park Colentum obuhvaća i liburnski bedem. Rekonstrukcija bedema predviđa šetnicu široku tri metra po čijoj bi se dužini uredili vidikovci, odmorišta i info punktovi. Oblikovanjem šetnice ponuđeno je rješenje deniveliranih ulaza u privatne posjede iznad bedema te elementi s prorezima koji kadriraju krajolik u nekoliko različitih visina. Projektom je predviđena i šetnica uz more oko čitavog poluotoka, između arheološke tematske plaže i arboretuma. Na toj bi se šetnici oblikovali ulazi u privatne parcele kao vrata s informacijskim panoom na kojem bi pisalo ime vlasnika i naziv poljoprivredne kulture koju uzgaja.

 

Autor Peračić naglašava da idejni projekt samo ilustrira načine rješavanja problema, a konačan oblik ovisit će o broju i karakteristikama ulaza na parcele do kojih nije moguć pristup s bedema. Pri tome će se posebna pažnja posvetiti zaštiti antičkih zidova te obradi podova između zidova kako bi se zaštitili sačuvani detalji podnica i ilustrirao karakter prostora.

Kako se radi o osjetljivom i još uvijek nedovoljno istraženom prostoru, projektom nije predviđena izgradnja čvrstih objekata. Prijamni objekt Arheološkog parka predložen je stoga kao montažni s mogućnošću premještanja u slučaju daljnjih arheoloških istraživanja, a sadržavao bi recepciju s multimedijskom opremom za prezentaciju lokaliteta, skladišni prostor, sanitarni čvor te terase namijenjene arheološkim radionicama. S obzirom na to da se ostaci antičkoga grada Colentuma većim dijelom nalaze pod morem, postavljene plutače trebale bi biti štit od ulaska brodova u taj akvatorij, a arheološki ostaci zaštitit će se mrežama od devastacije i krađe. Posjetitelji će ih moći razgledavati ronjenjem, kupanjem u potonulom gradu te promatranjem kroz ostakljene splavi.

Arheološki park Colentum dio je šireg projekta ASTeRisk koji Općina Murter-Kornati namjerava u partnerstvu s Medulinom, Osorom, Sveučilištem u Padovi i općinom Rovigo iz Italije prijaviti na natječaj Interreg Italija – Hrvatska.

19. travanj 2024 15:32