StoryEditorOCM
OstaloJoš sitno do početka 57. MDF-a

Veseli se "mali" Šibeniče

15. lipnja 2017. - 15:52

Ukupno 140 kazališnih, likovnih, literarnih i filmskih programa iz Hrvatske te 30 zemalja svijeta bit će izvedeno na ovogodišnjem 57. međunarodnom dječjem festivalu koji će u subotu, 17. lipnja, svečano biti otvoren na ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske između katedrale i Gradske vijećnice.

- Šibenik 57. put postaje središte jednog paralelnog svemira u kojem su mrlje od sladoleda dobrodošle, u kojem se može hodati četveronoške ili puzati, dovikivati glumcima ili penjati na pozornicu, spavati, plakati, smijati se na tribinama, sve shvaćati ili ništa ne razumjeti… - izjavila je ravnateljica HNK u ŠIbeniku i MDF-a Maja Trlaja.

Buratino i Pinokio

Festival, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, otvorit će predstava "Buratino", dječji mjuzikl nastao u produkciji šibenskog kazališta. Predstavu je režirala Nina Kleflin, a autor glazbe je Neno Belan.

Tekst je, prema priči ruskog pisca Alekseja N. Tolstoja, njegovoj inačici Pinocchija, napisala Marijana Nola, a premda je ovaj autorski trojac istu predstavu već uprizorio u Šibeniku prije sedam godina za otvorenje 50. MDF-a, iz direkcije MDF-a poručuju kako to ipak nije stara predstava izvađena iz naftalina, već je novi komad s kojim će, uz "Matildu" od prije dvije godine i prošlogodišnjeg "Čarobnjaka iz Oza" biti zaokružena trilogija šibenskih dječjih mjuzikala.

A nakon "Buratina" i podizanja festivalske zastave slijedi vatromet i šibenska fešta do sitnih jutarnjih sati, a gost večeri u Docu bit će bend Psihomodo Pop, čiji koncert počinje u 22.30 sati.



Ovogodišnji MDF trajat će do 1. srpnja, a tijekom dva tjedna bit će izvedena 21 dramska i lutkarska predstava iz Hrvatske. Žar ptica, Zorin dom iz Karlovca, zadarsko Kazalište lutaka, Kazalište Virovitica, Istarsko narodno kazalište, Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka te Mala scena iz Zagreba neki su od teatara i kazališnih družina koji će se predstaviti šibenskoj publici, a za ovaj dio programa rezervirane su čak tri lokacije: kazalište, ljetna pozornica i nova scena kod OŠ Fausta Vrančića.

Park igračaka

Festivalsko ozračje i ove godine dodatno će poticati i stvarati programi po ulicama i trgovima, a bit će ih čak 69! Perivoj Roberta Visianija i ove godine pretvorit će se u park igračaka. Bit će izloženo 25 drvenih objekata, svojevrsnih skulptura - igračaka dizajniranih tako da se na njima igraju djeca.

Radionički program opet je privukao velik broj djece. U ukupno 37 filmskih, novinarskih, likovnih, literarnih, arhitektonskih, glazbenih, plesnih… prijavilo se čak 1 400 djece.



Sajam dječje knjige na MDF-u se održava 11. godinu zaredom, ovo ljeto prvi put na dvije lokacije: u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" koja će ugostiti izložbe i radionicu "U potrazi za blagom", dok će knjige biti izložene i prodavat će se u Urbanom centru.

Od ove godine MDF počinje organizirati i međunarodne konferencije. Prva će se održati 22. i 23. lipnja i bavit će se temama vezanim uz kulturni turizam. Okupit će, kako je najavljeno, brojne domaće i strane stručnjake i djelatnike u kulturi i turizmu.

19. travanj 2024 15:30