StoryEditorOCM
OstaloFestival hrvatskih kazališnih amatera

Ulaz besplatan: Dođite u Vodice, fešta je teatra!

Piše Katarina Rudan
25. svibnja 2017. - 16:45

Kazališna karavana 57. festivala hrvatskih kazališnih amatera, nakon odigrana tri dana u Pazinu, ovoga vikenda dolazi u Vodice. U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Pučkog otvorenog učilišta Vodica te uz financijsku potporu Ministarstva kulture, Šibensko-kninske županije, Grada Vodica i vodičke Turističke zajednice, u Kulturnom centru Vodice od petka 26., pa do nedjelje 28. svibnja publika će moći pogledati čak devet izvrsnih predstava hrvatskih skupina te dvije predstave nagrađenih amaterskih kazališta iz Slovenije i Bosne i Hercegovine u okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala amaterskih kazališta Jadran 2017.

 

Festival će u petak 26. svibnja, nakon svečanog otvaranja s početkom u 16.30, otvoriti domaćini, Dramska amaterska družina POU-a Vodice s predstavom Ive Brešana "Mastodont" u režiji Zdravka Todorovića. U 19.45 slijedi predstava "Grad sjena", posvećena Dubrovniku, u izvedbi dubrovačkog Studentskog teatra „Lero“, a u 21.15 sati vodičku će publiku nasmijati Kazališna družina KUU "Seljačka sloga“ iz Nedelišća s izvrsnom satirom "Punjena ptica" Fadila Hadžića.
Bogati subotnji program 27. svibnja počinje već u jutarnjim satima: u 10 sati nastupa Banjalučko studentsko pozorište iz BiH koje će u okviru 13. Međunarodnog festivala amaterskih kazališta "Jadran“ izvesti predstavu "Prljavi veš" Bogoljuba Đorđovića. U 12.20 na programu su "Čelične magnolije", topla drama Roberta Harlinga o životu šest žena koju će izvesti Amatersko kazalište Gospić, a u 15.40 sati nastupaju slovenski predstavnici s predstavom "Pod urom", kao sudionici međunarodnog dijela Festivala. U 18.20 sati na repertoaru je predstava "Veronikin rubac" fra Ante Marića u izvođenju Dramske udruge Proložac. Subotu zaključuju mladi glumci Teatra Gaudeamus iz Zagreba s predstavom "Doktor Wong", nastaloj prema djelu Marie Weiss "The Ref“.

U nedjelju, 28. svibnja, festivalski program počinje u 10.30 s predstavom "Juriš lake konjice" Scotta Garlanda u izvođenju Scene Sisak, a u 12.40 očekuje nas "Kineska legenda o nebu" Kazališne radionice "Punkošipak“ iz Zagreba. Posljednju predstavu 57. izdanja FHKA odigrat će Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda. Talentirani mladi brodski ansambl predstavit će se s predstavom "Maturanti" Ivice Ivanca koja počinje u 13.40 sati.

Ulaz na sve predstave je besplatan. Finale Festivala bit će svečana završnica i dodjela festivalskih nagrada u nedjelju s početkom u 18 sati, također u Kulturnom centru Vodice.
Naime, svih šest festivalskih dana u Pazinu i u Vodicama budno prati stručno Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Mirta Zečević, glumica, članica ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta, te akademski profesori Robert Raponja, redatelj i dramski pedagog, i Dubravka Crnojević-Carić, glumica, redateljica i teatrologinja. Oni će, u konkurenciji od dvadeset i dvije odigrane predstave, odlučiti o nagradama, i to: za najbolju predstavu, za najbolju režiju, najbolji novi dramski tekst, glavnu i sporednu mušku i žensku ulogu, za njegovanje kulturne baštine i za inventivnost.

26. travanj 2024 08:06