StoryEditorOCM
OstaloBRAVO DICO

Premijerno prikazan dokumentarni film o Krki kojeg su snimili učenici 3 b. razreda OŠ Jurja Šižgorića sa učiteljicom Ivanom Kalebić

28. travnja 2017. - 14:19

U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku premijerno je prikazan dokumentarno-edukacijski film Nacionalni park "Krka" kojeg "potpisuju"  učenici 3. b razreda OŠ "Jurja Šižgorića" sa svojom učiteljicom Ivanom Kalebić. 



Oni su mjesecima obilazili lokalitete od Bilušića buka i Manojlovačkog slapa, srednjovjekovnih utvrda, preko manastira Krka, Oziđane pećine, Roškoga slapa i Visovca,  sve do najrazvedenijeg Skradinskog buka.







Puni entuzijazma, očarani ljepotom prirode,  ali i avanturističkog duha,  uputili su se i u špilje Miljacka 2 i Miljacka 4 gdje ih je ugostio speleolog Branko Jalžić. Park su obišli i biciklističkom stazom i uživali na vidikovcima s predivnim pogledima na Krku.
Za sve njih, prema riječima učiteljice Kalebić, bilo je to neizmjerno veliko iskustvo.





- Obišli smo cijeli Park, sve vidjeli i u cijeli film uključili 21 učenika. Prvi se put dogodilo da je cijeli razred sudjelovao u jednom takvom dokumentarnom filmu. Čast nam je da nam se na snimanju pridružio i vrsni speolog Branko Jalžić koji je ujedno otkrio čovječju ribicu na prostoru Parka. Zajedno s njim smo bili u špiljama Miljacka 2 i Miljacka 4-kazala je Ivana Kalebić zahvalivši svima koji su pridonijeli realizaciji filma - učenicima i njihovim roditeljima, Nacionalnom parku "Krka",  a posebno malim glumcima Barbari i Luki.





Cilj projekta bio je, dodala je,  prikazati i doživjeti prirodoslovne, kulturne i povijesne vrijednosti Šibensko-kninske županije.
Do sada je 3. b sa svojom učiteljicom, uz ovaj, snimio i film o Nacionalnom parku "Kornati" koji je premijerno prikazan 7. listopada prošle godine. Naredni će, pak, biti posvećen gradu Šibeniku, a nakon projekcije slijedi izložba fotografija sa snimanja sva tri filma.
 


Prvi film o Krki kojeg su napravila djeca

- Draga djeco, imate puno sreće što imate učiteljicu koja je imala volju i želju provesti jedan ovakav projekt kako bi vas upoznala s osebujnim ljepotama našeg predivnog kraja. Iznimna je privilegija što ste na jedan zanimljiv način imali priliku upoznati Krku. Nadam se da vam je bilo lijepo i zanimljivo te vam se svima zahvaljujem u ime JU "NP Krka". Čestitam vam,  draga djeco, a i vama poštovani roditelji!  Ovo je prvi film o Krki kojeg su napravila djeca i vjerujem da ćete svojim primjerom potaknuti i druge na ovako hrabar pothvat - kazao je na premijeri filma ravnatelj Javne ustanove "Nacionalni park Krka" mr. sc. Krešimir Šakić.

16. travanj 2024 22:32