StoryEditorOCM
OstaloZaustavimo ovisnost

Pedagoginja Zorana Vrbičić poručuje: Mi Dalmatinci jesmo glasni i temperamentni, ali ne znamo komunicirati. Znamo vikati, ali ne znamo saslušati i dati lijepu riječ.

14. travnja 2017. - 22:01

Mobilna aplikacija koju će se u svakom trenutku moći koristiti mladi ovisnici ili općenito mladi ljudi kada se nađu u situaciji ugroze, projekt je kojeg će šibenska Udruga mladih "Mladi u EU", po uzoru na kolege iz srodne splitske udruge, kandidirati za sredstva Europskog socijalnog fonda. Budući da je mobilni uređaj gotovo svima dostupan, na taj će način tražitelji pomoći lako i jednostavno stupiti u kontakt sa stručnim osobama koje će ih savjetovati što činiti.



Najavljeno je to na večerašnjoj tribini "Zaustavimo ovisnost" održanoj u Gradskoj knjižnici "Jurja Šižgorića" u Šibeniku kojeg je, u sklopu projekta "Izaberi pravu stvar", organizirala Udruga "Mladi u EU". Njezini predstavnici i moderatori skupa Martin Mrša i Vinko Livaković istaknuli su, također, kako će se njihova Udruga zauzeti i za zaposlenje stručne osobe koja bi se također bavila svim oblicima ovisnosti mladih ljudi.

Tribina je, inače, ugostila pedagoginju Zoranu Vrbičić, šibensko-kninsku koordinatoricu za školske preventivne programe i jednu od najstručnijih osoba u toj oblasti. U zanimljivom predavanju koje vjerojatno zbog predblagdanskog termina, nažalost nije naišlo na odjek kakvog zaslužuje, pedagoginja Vrbičić je, uz ostalo, naglasila kako u prevenciji ovisnosti danas u društvu najviše nedostaje volje, a onda stručnjaka i stručnih timova.



- Ovisnost je interdisciplinarni problem. Nije samo stvar pojedinca, već i njegove obitelji, i šireg društva, i zdravstva, prava i zakona, ohrabrenja i poticaja zajednice. Danas imamo dvije mogućnosti - psihijatrijske odjele i stručne timovove iz javno-zdravstvene ustanove za mentalno zdravlje. Timovi, međutim, nemaju dobru ekipiranost, a roditelji nemaju udruge gdje se mogu obratiti i dobiti pomoć - kazala je Vrbičić te sugerirala Udruzi mladih da se intenzivnije pozabavi navikama mladih i njihovim aktivnostima. To je sugerirala i roditeljima.



- Sreća zaista nije dobitak u kladionici nego ona podrazumijeva radovati se Uskrsu, pripremati jela, dočekivati djecu, sjediti za stolom...Imam osjećaj kao da smo je zaboravili. Očekujemo da nam je netko drugi servira. No, mi je moramo donijeti jer je u nama. Pričamo o ljubavi, zaklinjemo se u nju, ali je ne pokazujemo. Opravdanja tipa: nemamo vremena, svi radimo, kupili smo djeci mobitele da budu dostupni, da mogu poslati SMS, ključići su im oko vrata, juha je u hladnjaku, što im više treba...što im još fali - postala su toliko uobičajena. Odgovor je, međutim, jednostavan: djeci falite vi, ali to ne uočavate - kazala je pedagoginja te dodala kako su joj poznati brojni slučajevi djece koja su se odala opijatima, a da njihovi roditelji to nisu spoznali.



- Roditelji ne prepoznaju da djecu nešto muči i da se, zapravo, skrivaju od njih. Puštaju ih i izgovaraju se pubertetom jer je tako jednostavnije. A kada se nešto desi, odgovornost najčešće pripisuju nekom drugom koji ih je, smatraju, bio dužan obavijestiti da se nešto čudno događa. Zaboravljaju pri tom da su sami odlučili postati roditelji sa svim pravima i odgovornostima koje ta uloga znači. Tko bi se drugi trebao nositi sa tom ulogom? Uostalom, razmislimo kakvi su nam odnosi, bilo partnerski, bilo prijateljski. Odnosi se stvaraju komunikacijom. Često puta nismo dobri slušači, a kamo li da znamo komunicirati. Mi Dalmatinci jesmo glasni i temperamentni, ali ne znamo komunicirati. Znamo vikati, prezirati, kuditi, kažnjavati, ali ne znamo saslušati, čuti, dati lijepu riječ. Upravo ti naši odnosi stvaraju i grade zadovoljstvo i sreću. Pogledajte kakvi su odnosi u našim obiteljima, koliko nam lupaju vrata u kući. Nekad to netko i ne čuje. Smatra da je normalno. Nije. To je ljutnja i bijes koju moramo čuti jer može biti drugačije – poručila je Vrbičić.

17. travanj 2024 18:35