Večeras u Vodicama Brajković i Rossi o "hrvatskoj Mikeni" iliti Velikoj Mrdakovici

Večeras u Vodicama

Pučko otvoreno učilište Vodice organizira predavanje Velika Mrdakovica u širem povijesnom kontekstu u Kulturnom centru Vodice u četvrtak 30. ožujka, u 19 sati

Velika Mrdakovica, koju će mnogi arheolozi povezati s Klaudije Ptolemejovom Arauzonom ili, kako joj mi danas, nakon otkrivanja megalitskih ostataka na samom tjemenu volimo tepati, Hrvatska Mikena, kroz godine sustavnog istraživanja ponudila je mnogobrojne vrijedne artefakte na osnovu kojih možemo zamisliti kako se na ovom području živjelo prije nešto više od tri milenija. A nedavno otkriveni ostaci rimskog brodoloma u podmorju otoka Žirja upotpunjuju našu sliku o vezama koji su onodobni stanovnici imali sa svijetom koji ih je okruživao.

O rezultatima arheoloških istraživanja na Velikoj Mrdakovici govorit će viši kustos antičke zbirke Muzeja grada Šibenika Toni Brajković koji posljednjih sedam godina vodi istraživanja na ovom lokalitetu. Ostaci brodoloma iz 4. stoljeća prije Krista otkriveni su tek prije nešto više od godinu dana i ovo je jedinstvena prilika da se upoznamo sa spoznajama do kojih nas dovodi otkrivena podvodna ostavština otoka Žirja.

Po prvi puta Vodice ugošćuju dr.sc. Irenu Radić Rossi, podvodnu arheologinju, docenticu Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, autoricu brojnih znanstvenih radova objavljenih u znanstvenim publikacijama u zemlji i inozemstvu, voditeljicu projekata istraživanja i zaštite arheološke baštine u hrvatskom podmorju i priobalju, a od 2015. godine istraživačkog projekta Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje koji je financijski podržala Hrvatska zaklada za znanost.

Naslovnica Ostalo

Najčitanije