StoryEditorOCM
OstaloPriznanje šibenskom znanstveniku

Recenzija dr. sc. Ive Glavaša odlučit će o velikom izraelskom arheološkom projektu miljokaza antičkog Rima

18. ožujka 2017. - 09:35

Dr.sc. Ivo Glavaš, šibenski konzervator primio je pismenu zahvalu Izraelske zaklade za znanost zbog njegove recenzije projekta "Rimski miljokazi Izraela/Palestine" skupine uglednih znanstvenika na čelu s prof. dr. Guyem Stiebelom.
-Projekt će omogućiti napredak arheološke znanosti u Izraelu i odgajanje generacija novih znanstvenika i studenata u toj zemlji. Ponosim se što sam vjerojatno prvi Šibenčanin koji je sudjelovao u recenziji nekog velikog stranog znanstvenog projekta, kaže Glavaš.
Njegova recenzija odlučivat će o tome hoće li projekt dobiti financijsku potporu Izraelske zaklade za znanost koja mu je ponudila evaulaciju na temelju radova i doktorske disertacije o rimskim prometnicama objavljenih na internetskim znanstvenim portalima.
Taj trogodišnji projekt je, ističe, izuzetno kvalitetan, vode ga najbolji izraelski znanstvenici i donijet će mnoge znanstvene novosti na području arheologije starog Rima, posebno rimskog prometnog sustava, objašnjava dr. Glavaš.
Prilikom istraživanja rimskih prometnica i miljokaza koristit će se najmodernija tehnologija o kakvoj arheolozi u Hrvatskoj mogu samo sanjati, dodaje.
Voditelj istraživačkog tima koji se natječe za financijsku potporu prof. dr. Guy Stiebel, među ostalim, iskopavao je glasoviti izraelski arheološki lokalitet tvrđavu Masadu gdje su Židovi pružili posljednji otpor Rimljanima krajem prvog izraelsko-rimskog rata 74. godine poslije Krista.
Projekt će rezultirati objavom knjige o rimskim miljokazima u Izraelu kod izdavačke kuće Walter de Gruyter iz Njemačke, koja je jedna od najvećih svjetskih znanstvenih izdavačkih kuća, navodi dr. sc. Ivo Glavaš









 

26. travanj 2024 09:00