StoryEditorOCM
OstaloPovratak vinilu

Glazba iz filma "Gosti iz galaksije" uskoro na vinilu, u planu "Profesor Baltazar" i "Surogat

25. veljače 2017. - 13:42



Glazba iz kultnog domaćeg filma "Gosti iz galaksije", kojeg je 1981. režirao 'oscarovac' Dušan Vukotić, punih 36 godina nakon kino premijere bit će od 1. ožujka dostupna na vinilnoj LP ploči u izdanju riječko-zagrebačke diskografske kuće Fox & His Friends.

Prvi, u potpunosti elektroinički soundtrack, nekog dugometražnog hrvatskog filma potpisuje jedan od najvećih domaćih autora filmske glazbe i glavni kompozitor Zagrebačke škole crtanog filma Tomislav Simović koji je do svoje smrti 2014. skladao više od 300 glazbenih partitura za film, televiziju i radio.

Kako izdavači soundtracka za "Goste iz galaksije" ističu, nakon objave tog prvog audiofilskog izdanja Simovićeve glazbe u planu je i izdavanje ploča s njegovom glazbom za legendarni animirani serijal "Profesor Baltazar", "Maxi Cat", ali i Vukotićev "Surogat" koji je 1962. bio nagrađen Oscarom.

Soundtrack za "Goste iz galaksije" dugo se vremena smatrao izgubljenim, no nakon pronalaska izvornih magnetofonskih vrpci i nakon njihove restauracije u svjetski poznatom studiju Cedar Audio u Cambridgu, prvi autorski rad Tomislava Simovića bit će i "službeno" objavljen na vinilu.

Izdanje od 500 LP ploča otisnuto je u Njemačkoj te uključuje detaljnu opremu – dvostruki omot, rijetke fotografije iz filma, biografije Dušana Vukotića i Tomislava Simovića, uvodnike ugledne muzikologinje Irene Paulus i filmskoga kritičara Željka Luketića te poseban poster Ksenije Prohaske koja tumači ulogu svemirske heroine u tom znanstveno-fantastičnom filmu. Svjetsku distribuciju tog soundtracka preuzela je poznata nizozemska izdavačka kuća Clone Records.

"Gosti iz galaksije" jedan je od klasika europskoga i ex-jugoslavenskog žanrovskog filma, a osvojio je i nekoliko nagrada na filmskim festivalima u Madridu, Trstu i Bruxellesu.

Domaću publiku i publicistiku prilično je zbunio svojom hrabrom mješavinom dječjeg filma, fantastike i horrora, tako da ga se i danas, kako mnogi kažu, neopravdano zaobilazi u ozbiljnijom analizama.

No, kako ističu kritičari, u povijesti filma ovog prostora teško je naći bizarniji film od "Gostiju iz galaksije" - neobični junaci, posjet heroine Andre iz svemira, nudisti koji dočekuju i traže susret s izvanzemaljcima, muškarac koji razvije dojke kako bi nahranio svoje gladno dijete i na koncu, čudovište koje pobije svoje domaćine.

Film je sniman u Dubrovniku, dok su interijeri napravljeni u slavnom češkom studiju Barrandov. Koncept i dizajn čudovišta potpisao je legendarni majstor stop animacije Jan Švankmajer, a pored Ljubiše Samardžića, Žarka Potočnjaka i Ksenije Prohaske u filmu glumi i tada mladi debitant Rene Bitorajac. Gosti iz galaksije mogli su se vidjeti u kinima mnogih zemalja, poput tadašnje Čehoslovačke, Zapadne Njemačke, Poljske, Španjolske, Italije i Kube.
Premijera vinilnog izdanja glazbe uz projekciju filma najavljena je za 17.ožujka u Rijeci, a nakon toga i u Zagrebu.

24. travanj 2024 08:37