Četvrtak u teatru Uživajte u koncertu i omogućite obrok najsiromašnijoj školskoj djeci

Četvrtak u teatru

U organizaciji Osnovne škole Murterski škoji Murter i Grada Šibenika u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u četvrtak, 23. veljače 2017.,s početkom u 20 sati održava se četvrti po redu humanitarni koncert za Marijine obroke.

Na koncertu nastupaju Mandolinski orkestar OŠ Murterski škoji, Ženska klapa Karmel Turanj, Ženska klapa Oršulice Vodice, Klapa Solaris, M.S.A.Q. (Mate Skračić Adaptive Quartet), Mandolinski orkestar HKUD-a Tribunj, VIS Duet Šibenik i Tea Slavica.  Voditelj programa je Nikola Urukalo. Cijena ulaznice je 20 kuna.

Međunarodni humanitarni projekt Mary’s Meals pokrenuo škotski humanitarac Magnus MacFarlane-Barrow s ciljem da djeci u
najsiromašnijim dijelovima svijeta osigura jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja – u školi, omogućujući im tako školovanje i izlaz iz siromaštva.

Sve je krenulo 2002. u Malaviju gdje je Magnus sa svojim prijateljima osigurao dnevni obrok za 200 siročadi u jednoj
školi. Vremenom se u projekt uključilo tisuće volontera u Australiji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Kanadi, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Zahvaljujući tome 2010. godine u program Marijinih obroka već je bilo uključeno 400 tisuća djece, 2012.
godine 700 tisuća, a 2014. godine 900 tisuća djece. Danas Marijini obroci svakodnevno hrane preko 1.187.000 školske i predškolske djece u 13 najsiromašnijim zemalja Afrike, Azije Južne Amerike i Istočne Europe.

Ne treba zaboraviti da su uz donatore u projekt uključene tisuće volontera na terenu koji nabavljaju i pripremaju obroke u školama.

Hrvatska udruga Marijini obroci osnovana je u srpnju 2009. godine sa sjedištem u Zagrebu.  Zahvaljujući hrvatskim donatorima, Marijini obroci Hrvatske danas osiguravaju topli obrok za 11 tisuća djece u Malaviju, Beninu, Liberiji i Ekvadoru. Tako je nedavno je zahvaljujući dobrotvorima iz Hrvatske u osnovnoj školi Hozin u Beninu otvorena 10. školska kuhinja "Dalmacija, Hrvatska" u kojoj se svakodnevno priprema obrok za 750 djece.

Magnus MacFarlaneaa-Barrow, kojega je medijska kuća CNN nazvala jednim od „Najvećih 10 heroja“ 2010. godine, kaže: “Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez prekrasnih djela ljubavi koja primamo od ljudi iz cijeloga svijeta. Marijini obroci su niz malih djela ljubavi. Ako ujedinite sve te male žrtve, stvara se nešto prekrasno".

Naslovnica Ostalo

Najčitanije