StoryEditorOCM
OstaloNatječaj Kulturne udruge Tribunj

Traži se najlipša pisma o Dalmaciji na dalmatinskom

Piše Katarina Rudan
Foto: Privatni album
15. veljače 2017. - 20:16


Kulturna udruga Tribunj, koja je na inicijativu obitelji Ebel osnovana 2002.godine, okuplja mlade Tribunjce koji svoje afinitete i kreativnost iskazuju kroz različite oblike kulturno-umjetničkog i drugih vidova djelovanja. Redovito se sastaju u novoobnovljenim prostorijama stare škole u Tribunju koje je obnovila humanitarna organizacija Arche Noah iz Hamburga. Osim likovne, te radionice klasičnog baleta, tu je i knjižnica, daju se besplatne poduke iz hrvatskog jezika, igra se šah, a tu su i capoeiri. Jedna od brojnijih je dramska radionica koju vodi profesorica hrvatskog jezika i književnosti Lucija Cvitan.



- Na dramskoj radionici djeca kroz igru izražavaju svoj govor, uče se prilagođavanju rada u grupi, ističu svoje vrijednosti i povećavaju socijalnu sigurnost. U radionici su djeca u dobi od sedam do šesnaest godina, a naš član je i dječak Leon koji ima svega tri i pol godine. Njegove starije sestre Karla i Vana su naše članice, pa nam se – eto – i on nedavno pridružio. Sva su djeca krasna i zaista je s njima lijepo raditi, kaže Lucija.



S priredbom u trajanju od gotovo jednog sata, gostovali su u niz mjesta u Dalmaciji: Tribunju, Srimi, Vodicama, Šibeniku, Kistanjama, Dugom Ratu, Omišu, Trogiru i drugim mjestima.
-To je djeci jako zanimljivo. Priredba se sastojala od nekoliko igrokaza, recitacija, pjesme i plesa i gdje god smo došli dobro smo primljeni. Sada pripremamo novu jednosatnu priredbu koja će se također sastojati od igrokaza, kao što su "Usuret ljetu" i "Suknje napadaju", a bit će novih recitacija, pjesme i plesa, navodi Lucija.



Kulturna udruga zajedno s dramskom radionicom u svoj rad uvodi jednu novost.
- Organizirali smo literarni natječaj pod nazivom "Napiši dijalektalnu pjesmu koristeći motive iz Dalmacije". Na svim profesorima hrvatskog jezika na području Šibensko-kninske županije je da pet radova djece pošalju na adresu Kulturna udruga Tribunj, Gornja riva 2, jer djecu očekuju vrijedne nagrade. Ovom prigodom  pozivam sve škole  da sudjeluju na natječaju jer želimo da to postane tradicija. Natječaj je otvoren do 4. ožujka, a ocjenjivačku komisiju, koja će radove pregledati i najbolje nagraditi, čine pjesnik Dinko Škevin, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Meri Juričev- Dumpavlov i moja malenkost, kaže Lucija. Radovi već stižu, interes djece je velik, a cilj je da se i na taj način sačuva govor kraja u kojem odrastaju i žive.



Nadalje, profesorica Cvitan u ožujku počinje djecu učiti glagoljicu. Na pitanje zašto - odgovara:
- Zapravo se u redovnoj nastavi jako malo uči o našim pismima kao što je glagoljica. Djeca će naučiti čitati pojedine fragmente iz knjiga, te Bašćanske i drugih očuvanih ploča na glagoljici. Smatram jako bitnim da naša djeca nešto nauče i o staroslavenskom pismu, reče na kraju.



 

18. travanj 2024 08:04