StoryEditorOCM
OstaloĐir po Varošu

Kolona Šibenčna oduševljeno prošetala po najglazbenijem kvartu grada, osladila se fritualma i zapjevala serenadu (FOTO)

27. siječnja 2017. - 23:11

Glazbeni vremeplov – đir po ulicama šibenskog Varoša, gdje su rođeni mnogi poznati šibenski i hrvatski pjevači, u Noći muzeja izvukao je na ulice mnoge Šibenčane. U koloni koja se protezala od početka Miminca sve do raskrižja s Težačkom ulicom i Ulicom Nikole Tesle bilo je gotovo 400 ljudi: mladih, onih u zrelim, ali i onih u zlatnim godinama! Iako, nije se moglo ne primijetiti, veliku većinu u tom điru po Varošu činile su žene!

Mnogi su, čulo se, sada prvi put prošetali najglazbenijim kvartom Šibenika. A imali su što čuti i vidjeti. Nekadašnji pjevač i današnji fotoreporter Duško Jaramaz, koji i sam potječe iz Varoša, bio je njihov vodič.

Na prvoj postaji uz kitu smrike posjetitelji su se mogli okrijepiti fritualma, travaricom i crnim vinom, a Jaramaz im je objasnio kako su samo nekoliko ulica dalje rođena braća Neven i Miroslav Miki Belamarić, operni pjevači, te poznati tenor klape Šibenik Rade Koštan.

Na vrhu Miminca kuća je Vice Vukova, kazao je Jaramaz i kolonu poveo prema kući glumca Mate Gulina.
Đir je nastavljen Ulicom Paške Zjačića pokraj kuće pjesnika Krste Jurasa, pa uzbrdo Ulicom Nikole Tesle do kuće Miše Kovača. I tu je pala pisma, popila koja travarica i čaša bilog ispod kite od masline, a onda su svi krenuli niz ulicu do kuće Arsena Dedića.

-Ovdje je rođen Arsen. Ali nije samo tu Arsen, tu je i Gabi i njihov sin Matija. Dakle, glazba se prenosi genima i to je specifičnost ove ulice. To ima samo u Šibeniku. Nekoliko kuća dalje naša je operna pjevačica Nera Gojanović Kljajić. Tamo je i moja kuća. Doli niže je operna pjevačica Branka Sekulić – nabrajao je Jaramaz oduševljen velikim odazivom građana, u koji, kaže nije ni sumnjao! 

Đir po Varošu završio je ispred kuće Škarica gdje je klapa Stina, koja je zajedno s KU Šuštine, „bacila“ pismu ispred svake kuće kod koje bi se zastalo. Na kraju su zapjevali serenadu ispod balkona obitelji Škarica i dozvali djevojku šibenskoj gradskoj nošnji, a pridružili su im se svi okupljeni šetači koji nisu skrivali zadovoljstvo što se pjesma ponovo čuje pod prozorima i po ulicama te što je barem na trenutak oživio duh starog Šibenika.
   

 

25. travanj 2024 07:08