StoryEditorOCM
OstaloFatalna premijera šibenskog kazališta

"Gaćice" uzburkale muško-ženske odnose (FOTO)

5. siječnja 2017. - 14:46

 
Što se dogodi kada jednoj mladoj, fatalnoj dami padnu gaćice i kako se to može odraziti na muško-ženske odnose? Odgovor na to šibenska će publika doznati u ponedjeljak, 9. siječnja u najnovijoj predstavi, prvoj ovosezonskoj premijeri šibenskog kazališta provokativna naziva – "Gaćice"! Redateljica je višegodišnja suradnica HNK u Šibeniku Nina Kleflin.
- Osjećam se ne samo kao prijatelj šibenskog kazališta, nego i više, kao dio tog kazališta. Već sam godinama s ovim ansamblom i ovim gradom u divnoj umjetničkoj sinergiji. Nadam se da će to još dugo trajati. Ovdje radimo izvrsne stvari vezane uz dramski program HNK u Šibeniku i uz MDF koji mi je posebno prirastao srcu – kazala je Kleflin hvaleću suradnju sa šibenskim teatrom i sjajne uvjete u kojima, kako je kazala, u toj kući radi.
„Gaćice“ su za šibensko uprizorenje izabrane zbog nekoliko razloga, rekla je Kleflin.

Komična farsa

- To je zanimljiva farsa o muško ženskim odnosim koje je napisao njemački autor Carl Sternheim. Poznavala sam taj tekst u originalu i iznenadila sam se kada sam prije nekoliko godina od jednog svog prijatelja, poznatog američkog redatelja, saznala da je taj komad adaptirao poznati komičar  Steve Martin i da sada u tom novom ruhu žari i pali američkim pozornicama. Komad sam tada pročitala u adaptaciji Steve Martina i shvatila da je izvrstan. Zadržao je Sternheimovu oštricu koju je imao u originalu i dobio modernost i veselje koje komičar Steve Martin u svojim pametnim interpretacijama uvijek doda – objasnila je Kleflin.
I odlučna glumačka podjela u šibenskom kazalištu bila je razlogom zbog čega su se „Gaćice“ pokazale gotovo idealnim komadom za Šibenik. Prije svega Kleflin je tu mislila na Franku Klarić kao idealnu interpretatoricu za glavnu ulogu Louise Maske, mlade žene kojoj odmah na početku padnu gaćice što se pokaže fatalnim za muško-ženske odnose.
Osim Klarić, u predstavi još glume Oriana Kunčić, Šime Bubica, a u kratkoj, ali moćnoj ulozi, pojavit će se i inspicijent Sergej Mioč koji će glumi predsjednika vlade! Šibenčani su pak dobili i glumačko pojačanje iz Tuzle i Splita.
Armin Ćatić, glumac i ravnatelj Narodnog pozorišta Tuzla već godinama surađuje s Ninom Kleflin, no Šibenik je za njega bio novo iskustvo.

Eksplozivna predstava

- Bilo je sjajno raditi u ovom kazalištu. Sve sam upoznao ovdje. Znam sve od Male lože, preko frizerskog salona Biserka preko Bona – rekao je Ćatić vjerujući kako će publika dobro prihvatiti „Gaćice“, predstavu će, kazao je, vidjeti i publika u BIH-u.   
Mijo Jurišić iz splitskog HNK-a, drugi je gostujući glumac u predstavi. Šibenik, kaže, poznaje i od prije i uvijek mu je bio u lijepom sjećanju.
-Nadam se da će ovo biti brza, dinamična i eksplozivna predstava do te mjere da gaćice počnu padati – zaključio je Jurišić.
Scenografiju i kostimografiju i ovaj put potpisuju Branko Lovrić Caparin i Sara Lovrić Caparin, čarobni tim, kako ih naziva Kleflin, kojima nijedna čarolija nije nemoguća!Prijevod i dramaturška obrada povjerena je vrsnom i nagrađivanom hrvatskom prevoditelju Andyju Jelčiću, dizajn svjetla radio je Josip Bakula, dok izbor glazbe i dizajn zvuka potpisuje Nikolina Belan, mlada inženjerica svjetla koja je nedavno završila studij u Ljubljani, inače, kći Nene Belana s kojim je Kleflin radila sve dosadašnje predstave u Šibeniku.
 
 

 
 
 


Premijera "Gaćica" održat će se u ponedjeljak, 9. siječnja, istoga dana kada će se održati i komemoracija i pogreb književnika i dramatičara Ive Brešana. Ravnateljica kazališta Maja Trlaja kazala je kako su zbog toga mislili odgoditi premijeru predstave, no na kraju to nisu uspjeli realizirati. Stoga će ova predstava na neki način biti i posvećena preminulom velikanu hrvatske književnosti, kažu u šibenskom teatru-

23. travanj 2024 17:49