StoryEditorOCM
OstaloReakcije na vijest o smrti Ive Brešana

Bio je veliki književnik i pravi, pravi čovjek

3. siječnja 2017. - 17:51

Vijest o smrti književnika Ive Brešana zatekla je Šibenčane. Svi koji su s njim radili i koji su ga poznavali reći će kako je njegov odlazak veliki gubitak za Šibenik i Hrvatsku. Bio je veliki književnik, ali nadasve dobar čovjek.


Oriana Kunčić, glumica HNK u Šibeniku:


Jako mi je teško. Kada čovjek ima privilegiju odrastati uz ljude kakav je Ivo Brešan i kakva je bila Jela i kada oni odu to je kao da ode dio svemira. S njima odlazi i cijeli jedan pogled na svijet, jedna ljepota koja je oplemenjivala sve koji smo bili u njihovoj blizini. Sjećam se, kada sam dolazila u teatar kako bih se osjećala počašćenom kada bih došla kod njega u kancelariju i kada bismo čavrljali. Kada sam došla s Akademije u Sarajevu i kada bih mu kazala kako imam problema zbog svog govora, on bi rekao: "Oriana, pa znaju li oni iz kojeg to grada dolaziš?!". Puno je ovaj grad izgubio odlaskom Ive Brešana.


Vilijam Lakić, ravantelj Gradske knjižnice Juraj Šižgorić:


Uvijek mi je bilo žao što mi Brešan nije bio profesor u gimnaziji. Sjećam se kako je moj cimer na studiju bio njime oduševljen. Ivo Brešan nije samo bio jedan od najvećih i najplodnijih hrvatskih književnika, već je bio i predstavnik svjetovne građanske kulture. A to je važno. Veliki je to gubitak za Šibenik.


Jasenka Ramljak, bivša voditeljica MDF-a:


Ovih sam dana baš intenzivo mislila o njemu. Planirala sam mu se javiti u Zagreb, nazvati ga da se čujemo. Ni desetak minuta nakon što sam dobila broj na koji sam ga mislila nazvati, javili su mi da je Ivo umor. Strašno. Voljela sam ga i bilo mi je čast s njim raditi. On je mene zbog mog govora zvao Fuflica. Za mene je on najveći suvremeni hrvatski književnik. I bio je pravi, pravi čovjek.


Željko Koloper Keke, producent u HNK u Šibeniku:


Na posao u kazalištu zapravo su me primili Drago Putniković i Ivo Brešan. Bili smo kancelarija do kancelarije i vrata nikada nisu bila zatvorena. Bila mi je čast raditi s njim. Bio je pravi prijatelj, jednostavan čovjek, a istodobno tako velik književnik. Kada bi nešto zagustilo, bilo je dovoljno da dođe Brešan i da kaže nekoliko rečenica i da se stvar smiri. Da je njegova Jela živa, vjerujem da bi i on još poživio.









 

19. travanj 2024 07:39