StoryEditorOCM
KnjigeMeđunarodni dan animacije za odrasle

<strong>Dođite u knjižnicu na projekciju japanskih animiranih filmova. Bit će humora, ironije, erotike...</strong>

Piše Šibenski.hr
28. listopada 2019. - 14:56



Večeras vrijedi doći u Gradsku knjižnicu Juraj Šižgorić. Međunarodni dan animacije, zahvaljujući suradnji šibenskog Supertoona i Međunarodnog udruženja za animirani film u 18. 30 sati počinje projekcija animiranih japanskih filmova koji, među ostalim donose puno humora i erotike. Filmovi su namijenjeni odrasloj publici.


Naime, diljem svijeta 28. listopada obilježava se Međunarodni dan animacije, u čast prve projekcije animiranog filma u kinu u Parizu. Pokrenulo ga je 2002. Međunarodno udruženje za animirani film – ASIFA, a u Hrvatskoj ga otad obilježava i hrvatski ogranak ASIFA-e.


U Šibeniku će se taj dan obilježiti u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" projekcijom izbora iz bogate produkcije japanskih kratkih filmova, u organizaciji ASIFA-e Hrvatske i udruge Supertoon. Bit će to blok malo drugačijih "filmova za odrasle" – onih animiranih. Iako u percepciji dijela javnosti vlada mišljenje da su animirani filmovi filmovi za djecu, postoji toliko odličnih, zabavnih, dirljivih i apsolutno čarobnih animiranih filmova namijenjenih odraslima: od avantura u kojima bi svaka odrasla osoba mogla pronaći dijete u sebi do onih ozbiljnih i realističnih, suvremenog grafičkog prikaza; od onih koji nude humor i sarkazam, do onih s pregršt erotike, a i onih koji kombiniraju oboje.


Devet izuzetnih japanskih filmova različitih poetika i estetika, koje će publika moći vidjeti u Gradskoj knjižnici u ponedjeljak 28. 10. u 18.30 sati, uključuju naslove kao što su "Jam" (r. Mirai Mizue) iz 2009., "The place where we were" (režija Naoyuki Tsuji) iz 2008., "Blessing" (r. Arisa Wakami) iz 2011., "The Wild Rose" (r. Katsuo Takahashi) iz 1987. i "Futon" (Yoriko Mizushiri) iz 2012.

18. travanj 2024 14:22