StoryEditorOCM
KnjigePromocija u teatru

Luko Paljetak u ponedjeljak će u Šibeniku predstaviti svoje "Sabrane pjesme" objavljene u šest tomova na gotovo 4 000 stranica 

Piše Šibenski.hr
25. listopada 2019. - 12:25

 

U HNK u Šibeniku u ponedjeljak 28.listopada stihovi će letjeti na sve strane. U 18 sati počinje promocija novih izdanja istaknutog hrvatskog književnika Luke Paljetka. Ulaz je slobodan, a publiku očekuje gotovo 4 000 stranica Paljetkovih pjesama, nastalih tijekom više od pola stoljeća njegova rada.

Književnik, prevoditelj, umjetnik i akademik Luko Paljetak predstavit će u HNK u Šibeniku „Sabrane pjesme I.-VI. (1968.-2018.)“. Uz njega knjige, u kojima su po prvi put okupljene i sabrane sve pjesama dubrovačkog pjesnika, će predstaviti i Paljetkov dugogodišnji prijatelj akademik Tonko Maroević, književnik i dugogodišnji redatelj u šibenskom teatru Pero Mioč te Zoran Bošković vlasnik splitske nakladničke kuće koja je izdala Paljetkove "Sabrane pjesme".

U glazbenom programu sudjelovat će skladatelj i šansonijer Darko Matičević koji je uglazbio stihove Luka Paljetka.

Sabrane pjesme I.-VI.“. objavljene su povodom Paljetkova 75. rođendana te 55. godišnjice književnog i umjetničkog rada, također i povodom 50 godina od objavljivanja prve pjesničke zbirke „Nečastivi iz ruže“.

„Sabrane pjesme I.-VI.“.  su raspoređene u šest svezaka koje čine jednu cjelinu od ukupno 3.730 stranica. Urednici „„Sabrane pjesme I.-VI.“. su akademik Tonko Maroević i Lukova supruga Anamaria Paljetak, uz suradništvo Darka Matičevića i Naklade Bošković iz Splita. Pjesme su različitog karaktera - od pučkih i ljubavnih, preko misaonih, sve do balada i romansi, a sadržaj je mijenjan kako se mijenjao pjesnikov interes u poeziji ili odnos prema svijetu.

 

 

18. travanj 2024 10:06