StoryEditorOCM
KnjigeI nakon knjižare - knjižara?

Zatvaranje knjižare izazvalo je ogorčenje i razočaranost mnogih Šibenčana; Matica stavila ključ u bravu, stižu V.B.Z. ili Školska knjiga

19. listopada 2018. - 15:02

V.B.Z. i Školska knjiga, izdavačke kuće koje imaju i svoj knjižarski lanac po cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u susjednom Zadru te Splitu, zainteresirane su otvoriti knjižaru i u Šibeniku.

Poslovni prostor koji ih je privukao u vlasništvu je Grada Šibenika i nalazi iznad trga koji Šibenčani nazivaju Medulić, u Ulici Ivana Pribislavića koja povezuje Masnu ulicu i Kalelargu.

Točnije, prostor iz kojeg se ovih dana iseljava šibenska privatna knjižara Matica, jedina prava knjižara u Šibeniku koja je nudila široku lepezu i velik broj naslova i izdavača, od onih velikih do malih, ali značajnih, a imala je i posebnu policu rezerviranu za knjige šibenskih autora.

Matica je ključ u bravu morala staviti dijeleći sudbinu mnogih nezavisnih knjižara u Hrvatskoj koje nisu mogle izdržati brojne financijske namete i visoke najamnine i koje su, kako je to u Matičinu slučaju, ilustracije radi, samo mjesečni odvoz smeća plaćale gotovo 500 kuna kao da je riječ o kakvom ugostiteljskom ili sličnom objektu.

Zatvaranje knjižare Matice izazvalo je ogorčenje i razočaranost mnogih Šibenčana koji se ne žele pomiriti s činjenicom da gradska jezgra, umjesto revitalizacije o kojoj stalno govore u gradskoj upravi, kontinuirano gubi sadržaje koji nisu namijenjeni isključivo turistima.

Ipak, i nakon knjižare u Pribislavićevoj će biti knjižara. Ne Matičina. Grad Šibenik očito joj nije olakšao opstanak, ali bi možda mogao nekoj budućoj. Onoj koja bude izabrana na natječaju za dodjelu tog gradskog prostora koji bi trebao biti raspisan za desetak dana.

Najavio je to dogradonačelnik Paško Rakić, potvrđujući da bi V.B.Z. i Školska knjiga baš u tom prostoru voljele vidjeti svoje knjižare. Predstavnici tih izdavačkih kuća već su se obratili gradskoj upravi, kazao je Rakić, ističući sada da je Gradu u interesu zaštititi knjižarsku djelatnost u gradskoj jezgri.

- Nama je važno da tu imamo knjižaru i sadržaje koji uz to idu, da prostor živi cijelu godinu i privlači ljude. Zato ćemo u natječaju i navesti da nam se dostavi program rada, da se tu održavaju prezentacije, promocije i slično. Riječ je o prostoru površine od 82 metra četvorna, a iz V.B.Z.-a i Školske knjige kazali su da u prostor namjeravaju investirati kako bi odgovarao njihovim potrebama i razinama knjižara koje imaju drugdje. Početna cijena bit će 3000 kuna. Ali, napominjem, nama tu nije najvažniji novac, da želimo na tomu zarađivati računali bismo na neku drugu djelatnost. Stalo nam je do očuvanja knjižarske djelatnosti i ponude bogatog programa - kazao je Rakić.

19. travanj 2024 16:03