StoryEditorOCM
KnjigeŠibenski naj-čitatelji

Čudo od djeteta: Maruška Šunjić napunila je nedavno svega tri godine i uspjela je pročitati čak 54 slikovnice u proteklih 365 dana (FOTO)

25. travnja 2018. - 14:36

Maruška Šunjić napunila je nedavno svega tri godine i već je s 54 pročitane slikovnice u godinu dana naj-čitateljica Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić". Ta laskava titula pripala joj je u kategoriji najmlađih članova knjižnice, beba do 3 godine. Nagradu je, međutim, preuzela njezina, godinu i pol starija, sestra Aja jer je Maruška, kako je objasnila mama Maša, otišla u igraonicu knjižnice "skuhati juhu"!

Za prvi razgovor s novinarima najmlađa šibenska naj-čitateljica nije bila od volje, ali je ipak otkrila kako joj je "Zlatokosa" najdraža slikovnica.
– Svaki dan smo u knjižnici, čitamo i posuđujemo knjige, Maruška ima poseban, intuitivan pristup čitanju. Knjige bira po koricama, a kada ih otvori prema ilustracijama ona sama priča priču. Ima bujnu maštu i lako uroni u priču. Čitam joj redovito prije spavanja, pa ona od svih tih zapamćenih tekstova i rečenica, sklapa svoje priče – kazuje mama Maša, dodajući kako Maruška svoju nagradu zapravo dijeli sa sestrom Ajom, a obje su u knjižnicu upisane kao bebe od nekoliko mjeseci.

– Kako sam i ja potekla iz obitelji u kojoj se čita, to sam prenijela i na svoju djecu. Maruška i Aja imaju svaka svoju iskaznicu, pa na jednu uvijek dižemo knjige, a na drugu filmove, te zato ovu nagradu njih dvije zapravo dijele – kazala je Maruškina mama.

Nagradu za naj-čitateljicu među predškolcima dobila je Mihaela Ana Vučenović, dok je Lara Protrka najviše čitala od svih osnovnoškolaca.

Ana Ljubić najviše je knjiga pročitala u kategoriji srednjoškolaca, dok je među studentima nagrada pripala Ivanu Perkoviću.
Prigodni paket knjiga dobila je i "odrasla" Anita Klisović, a umirovljenica s najviše pročitanih knjige u prošloj godini bila je Taida Vidić.

24. travanj 2024 13:57