StoryEditorOCM
KnjigeMjesec hrvatske knjige

Skrojen po šibenskoj mjeri - izloženo prvo izdanje slavne Francuske enciklopedije iz 18. stoljeća

16. listopada 2017. - 17:56

Zvijezda Mjeseca hrvatske knjige u Šibeniku je Francuska enciklopedija iz 1765. godine, punog naziva „Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et métiers, par une sociéte de gens de lettres“, u prijevodu  „Enciklopedija ili razumski rječnik znanosti, umjetnosti i obrta, sastavljen od jednog društva učenjaka“! To vrijedno izdanje, a riječ je o prvom izdanju, raritetno je u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima, a čuva se u knjižnici šibenskog samostana sv. Frane.  Mjesec hrvatske knjige koji je ove godine posvećen enciklopedistici i održava pod motom „Sve na jednom mjestu“ bila je prilika da Francuska enciklopedija bude izložena u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ i time prvi put iziđe izvan zidova samostanske knjižnice te tako bude predstavljena daleko širem krugu publike!



Gvardijan samostana sv. fra Ivan Bradarić podsjetio je kako je Šibenik lani obilježio 950 godina pisanog spomena grada, a samostan sv. Frane u ovoj sredini djeluje gotovo 800 godina. Osim duhovne i vjerske dimenzije, u samostanu se uvijek velika pozornost posvećivala znanosti i umjetnosti, kazao je Bradarić.

-Drago nam je da će ovu vrijednu knjigu, a naša knjižnica čuva i druge važne knjige poput kodeksa i inkunabula, vidjeti veći broj ljudi. U našu su knjižnicu knjige dospijevale zbog različitih okolnosti – dobrih i loših. Zbog ratnih okolnosti i sukoba s Osmanlijama kada su se samostani zatvarali i na ovom području, a knjige preseljene u našu knjižnicu. Ali knjige su dolazile i zahvaljujući donacijama te prijateljskim vezama, pa volimo vjerovati da se to dogodilo i u ovom slučaju – rekao je Bradarić.
U knjižnici samostana sv. Frane čuva se kompletno prvo izdanje Francuska enciklopedija što uključuje svih 17 svezaka kao i objavljene dodatke. Začetnik i voditelj tog velikog izdavačkog pothvata bio je Denis Diderot, a posebnost njegovo rada je što enciklopedija nije, kao što je to bila dotadašnja praksa, djelo jednog, već grupe autora koje je Diderot okupio, podsjetila je voditeljica Zavičajne zbirke knjižnice Karmen Krnčević.



-Enciklopedistika kao tema ovoga Mjeseca hrvatske knjige kao da je skrojena po mjeri šibenske knjižnice. Ovim izuzetne Francuske enciklopedije koju smo izložili, tu je i niz drugih enciklopedijskih izdanja koje čuva naša knjižnica. Tu je i Hrvatska enciklopedija Mate Ujevića nastale od 1941. do 1945. To je nedovršeni rad, ali predstavlja početak moderne hrvatske enciklopedistike. Objavljeno je pet svezaka, a šibenske knjižnica ima taj peti svezak što je rijetkost, pa smo i po tomu na neki način posebni – kazala je Krnčević.

U sklopu programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u šibenskoj knjižnici bit će održano i nekoliko promocija, dječjih radionica, književnih susreta, a bit će predstavljana i Nova logika, djelo Fausta Vrančića prvi put sada prevedeno na hrvatski jezik. Nakladnik je Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“.
 


 
 
 

25. travanj 2024 05:34