StoryEditorOCM
KnjigeGradska knjižnica

Bogat šibenski mjesec hrvatske knjige: Pogledajte blago iz 18. stoljeća i jednu od najvrednijih knjiga u Hrvatskoj, a doznajte i koja je hrana najbolja za vašu djecu

13. listopada 2017. - 11:11

Mjesec hrvatske knjige, koji se od 15. listopada do 15. studenoga obilježava u narodnim knjižnicama diljem Hrvatske, u Šibeniku će imati i svoju dvodnevnu uvertiru. U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u petak i subotu neće se naplaćivati zakasnina, pa korisnici mogu, bez posezanja u novčanik, vratiti "zaboravljene" knjige, CD-ove i DVD-ove.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige održava se pod motom "Sve na jednom mjestu" i posvećen je enciklopedistici, a u tom duhu bit će i otvaranje te manifestacije u Šibeniku. U ponedjeljak 16. listopada, u 11 sati, u knjižnici će biti otvorena izložba na kojoj će biti izloženo prvo izdanje francuske Enciklopedije iz 1765. godine, punog naziva "Enciklopedija ili Razumski rječnik znanosti, umjetnosti i obrta, sastavljen od jednog društva učenjaka".

Enciklopedija se čuva u knjižnici šibenskog samostana sv. Frane i sadrži 17 prvih objavljenih svezaka. To je jedna od najvrjednijih knjiga u Hrvatskoj, a o kolikom kulturnom bogatstvu samostanske knjižnice sv. Frane je riječ, govori i podatak da u svijetu ima vrlo malo sačuvanih prvih izdanja francuske Enciklopedije, pa tako i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ima tek drugo izdanje.

Šibenska knjižnica izložit će i neka svoja enciklopedijska izdanja, među kojima i Hrvatsku enciklopediju, golem i nedovršen rad Mate Ujevića koji predstavlja početak moderne hrvatske enciklopedistike.
– Izišlo je svega pet svezaka te enciklopedije, a šibenska knjižnica jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja posjeduje posljednji, peti svezak – kazao je ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić.

Enciklopedije će biti tema i edukativnih radionica koje će se do sredine studenoga održati u knjižnici, a na kojima će se djeca iz Dječjeg vrtića "Smilje" upoznati s osnovnim pojmovima o knjižnici.

Bit će predstavljene i dvije nove knjige u izdanju Gradske knjižnice: "Jeno drugo vrime: priče iz Zlarina", zlarinskog autora Mladena Tabulova Trute, te kritičko izdanje knjige Fausta Vrančića "Logica nova", priređivač koje je dr. sc. Luka Boršić.

Također, bit će predstavljen zbornik radova "Vizija i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Hrvatskoj: aktivna zaštita i održivo upravljanje u NP Krka".

Širu javnost privući će i "Velike knjige o prehrani i njezi djece", američkih autora Sally Fallon i Thomasa Cowana, koju će predstaviti šibenska nutricionistica Anita Šupe.

Mjesec hrvatske knjige u Šibeniku donosi i druženje s karlovačkim piscem Ivanom Bačićem, koji će predstaviti svoju knjigu poučnih priča za djecu "Barba Pajo mjesečar", niz glazbeno-pjesničkih radionica pod vodstvom Zvonka Varošanca, radionicu kreativnog pisanja te gradsko i županijsko natjecanje u čitanju naglas.

19. travanj 2024 10:18