Ana Udovičić Dječja spisateljica objavila je CD s pričama za laku noć "Vilinske priče": Nemojte misliti da djeca ne vole i strašne priče

Ana Udovičić

Dječja spisateljica i članica Društva književnika za djecu i mlade Ana Udovičić objavila je CD s pričama za laku noć pod nazivom "Vilinske priče".

Nosač zvuka objedinjuje 20 audio priča u trajanju od tri do 12 minuta koje je autorica snimila prema istoimenoj knjizi objavljenoj prije dvije godine. Sve priče temeljene su na hrvatskoj i slavenskoj mitologiji, koje je Ana ispričala na vlastiti način i prilagodila ih potrebama modernog djeteta u dobi između šest i 12 godina. Autorici, koja svoja djela potpisuje djevojačkim prezimenom Bilić, povjerena je i emisija na valovima Županijskog radija Šibenik u kojoj ih sama čita. Zanimljivo je da joj je sedmogodišnji sin Vinko "posudio" glas za najavnu špicu, dok audio produkciju zahvaljuje radijskom tehničaru Nikoli Balvanu.– Kako imam malo dijete koje ne može zaspati bez priče za laku noć, palo mi je na pamet da napisanu riječ pretočim u izgovorenu i podijelim s ostalima. Tako je došlo do tog CD-a koji, ruku na srce, nije vrhunsko profesionalno djelo, ali smo ga, u skladu s mogućnostima, napravili najbolje što smo mogli. Pripomogao je i Vinko, koji odrasta uz majku koja stalno nešto piše pa mu je to postalo prirodno okruženje. To je jednostavno u njemu i to voli. Prve reakcije na CD su pozitivne, a djeca su oduševljena čak i onim dijelom koji sadrži strašne priče. Mali čitatelji, odnosno slušatelji, zaista se ustraše, ali kako svaka od tih priča ima i određenu pouku, super mi je što im se, zajedno sa strahom, u sjećanje utisne i ta pouka – zadovoljno će autorica koja s početkom školske godine zahuktava pripreme za novu sezonu radijskih emisija.

 

Novost je što će u njima dati priliku osnovcima koji se također bave pisanjem priča i bajki. Dovoljno je da svoje radove pošalju na e-mail [email protected], a ponajbolji će biti pozvani da ih snime za radio. Emitirat će se petkom.
– I ovo je prilika za poziv mladim autorima da mi se jave i pročitaju svoje priče u eteru. Tako će napisano biti izgovoreno na živ i dinamičan način, onako kako ih djeca doživljavaju – mišljenja je spisateljica.Iz tiska je, inače, do sada izišlo pet Aninih bajki za djecu: "Tajna bakinog tavana", "Vitezovi Rata", "Čuvar blaga", "Vilinske priče" i "Na kraju svijeta", no ovogodišnja dobitnica plakete Grada Vodica za doprinos kulturi i književnom izričaju nema predaha. Upravo piše svoju šest zbirku u kojoj je glavni lik – jedan stol.

– Ljudi će reći: ma što se ima napisati o stolu? A itekako ima. Bit će to zbirka od 20 priča koja prati "život" jednog stola od stabla, preko stolarske radionice, trgovine, do godina provedenih u jednoj obitelji. Taj stol prati odrastanje djece koja na njemu rješavaju domaće zadaće, sluša svađe mame i tate, prati obiteljske zabave, veselice, rješavanje križaljki... Na kraju, kako to obično biva, završava star i neželjen na smetištu. Ipak, spletom za njega sretnih okolnosti, biva pronađen, restauriran i opet počinje novi život. U najkraćem, u svemu što nas okružuje može se pronaći inspiracija za dobru priču – zaključuje Ana Udovičić.


Uređivala dječje emisije
Ana Udovičić je od travnja do lipnja ove godine bila urednica dječjih emisija za dobro jutro i laku noć "Male priče". Emisije su emitirane svakog radnog dana u 7.30 i u večernjem terminu u 19.30. Otvorila je i YouTube kanal na kojem objavljuje svoje audio priče.


Djeca su oduševljena čak i strašnim pričama. Zaista se ustraše, ali kako svaka od tih priča ima i određenu pouku, zajedno sa strahom u sjećanje im se utisne i ta pouka

Naslovnica Knjige
HtmlNoArticles