StoryEditorOCM
KnjigePromocija knjige Ive Mikuličina "Sjećaš li se šibenskog rujna"?

Knjiga u kojoj je rat samo okvir, a u tom okviru opisane su ljudske sudbine

Piše Katarina Rudan
30. svibnja 2017. - 00:53


- Možda ću na određeni način razočarati one koji su isključivo očekivali popis ratnih operacija. Da sam se na to odlučio, prepustio bih to Anti Nazoru u Zagrebu ili nekom od kustosa našeg gradskog muzeja. Napisao sam knjigu u kojoj je rat samo okvir, a u tom okviru su ljudske sudbine. Spomenut ću samo neke situacije koje su u knjizi opisane.

Nije li zanimljivo da je Šibenik s kalašnjikovom u ruci branio ruski vaterpolist Jevgenij Borisović Grišin, koji se zatekao u Šibeniku kao vaterpolist Solarisa. Logično, branio je kuću u kojoj je bila njegova žena Svetlana.

Ili, kad su se na cesti između Šibenika i Vodica susreli zapovjednik vodičke satnije Ante Buha i njegov predavač u vojnoj školi u Bileći Jovo Grubić.
- Jesil ti to Jovo, upita Ante.
- Ko si ti, pita ga Jovo.
- Ja san Ante, sićaš me se iz Bileće?
- A ...dobro ti je išla škola, Jovo će.
- Zato sad mogu braniti Hrvatsku, a šta ti radiš ode, upita ga  Ante.
Nisu pucali jedan u drugoga, samo su se razišli, ispričao je Mikuličin djelić iz knjige koja je večeras predstavljena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Među ostalim, naglasio je da možda pretjeruje, ali ne može protiv sebe, kako su mu ideali u životu Arsen Dedić u umjetnosti i lokalpatriotizmu, a biskup Srećko Badurima u ekumenizmu.

Naveo je Mikuličin još nekoliko zanimljivih detalja iz knjige, ali nećemo ih sve otkriti.
Navedimo još samo to da je u njoj  značajno mjesto zauzeo i tadašnji načelnik policije Nikola Vukošić.

Mikuličin je posebno naglasio da ne zna zapravo je li je ponosniji na šibenske ratne uspjehe ili neviđenu toleranciju, koja je „kraljevala“ u doba dok su granate i bombe padale po gradu.

- Šibenik su branili svi njegovi građani, neovisno od toga križaju li se s jednim ili tri prsta. Klanjaju li se Alahu ili Gospi sinjskoj, rekao je Mikuličin.

Zahvalio se novinarki Marini Jurković koja mu je ustupila na korištenje svoje ratne fotografije i bila moderatorica na promociji, prijatelju i recenzentu Zoranu Ševerdiji koji je govorio o knjizi te Goranu Grguričinu " Nikolinoj desnoj ruci" , kako je predstavljen, koji se prisjetio nekih događaja iz 91. i dana ponosa i slave.

Mikuličinu je ovo druga knjiga izdana u nepunih godinu dana.  Prva knjiga  "Moj Šibenik dušu ima" imala je sjajan odjek kod čitatelja, ali i književne kritike.

Ako je suditi po reakcijama publike u kazalištu i druga će dobro proći.

Čestitali su mu na  knjizi, te se obratili prigodnim riječima i šibenski gradonačelnik Željko Burić i župan Goran Pauk.

Promociju su, kako i priliči, pratile i prigodne domoljubne pjesme u izvedbi klapa "Skradinke", "Bonaca" i "Žirje".



 

20. travanj 2024 12:09