StoryEditorOCM
KnjigePromocija za pet

Predstavljanjem svog prvijenca "Na adresi izgubljenih duša" Dino Sekso oduševio Šibenčane

25. ožujka 2017. - 19:02

Svoju prvu knjigu "Na adresi izgubljenih duša" predstavio je u šibenskoj Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića 22-godišnji student stomatologije Dino Sekso, mladi Šibenčanin čije će se ime tek pročuti u svijetu književnosti. Istaknuo je to na kulturnom događaju koji je do posljednjeg mjesta ispunio dvoranu Knjižnice, njegov promotor Damir Duplančić, književnik i autor kultne splitske radijske emisije "Izgubljena generacija".



Simpatično, vedro, otvoreno, duhovito, instrigantno i nadasve neposredno, mladi je autor o svom prvijencu progovorio kao o zbirci autobiografskih zapisa sa dvomjesečnog liječenja  u zagrebačkom Zavodu za liječenje i rehabilitaciju od depresije i depresivnih poremećaja, ili po Seksovim riječima,  mjesta ravnopravnih, jednakih i normalnih "luđaka".



- Ovo nije knjiga o samopomoći, samoiscjeljenju i samoozdravljenju,  iako ne kažem da podcjenjujem književna djela takvog tipa, dapače. Kroz razgovore i svakodnevna druženja sa ljudima svih profila koji su me inspirirali, brojne radionice i posvećivanje istinskim vrijednostima, oživjela je neka nova dimenzija mene i rezultirala knjigom. Ona čitateljima, vjerujem, neće i ne može biti dosadna. Moj izraz jest pomalo lirski budući da je poezija ono čime sam se prvotno bavio. Odlučio sam se za prozu jer sam, pretačući riječi u djelo takve vrste,  uspio artikulirati, odnosno izabrati ono što želim poručiti drugima. Osim težnje da se čita što više jer svjedočimo kulturološkom sunovratu, volio bih da se, općenito, počne pričati otvoreno, bez tabua o psihičkim problemima. Sebe, eto, smatram normalnom osobom jer sam i sin, i brat, i prijatelj bez obzira što uz svoju Vuitton torbu nosim pregršt etiketa iz takozvane ludnice. Ja ću vam tek dokazati da život nije dijagnoza i da se u životu može štošta postići-simpatično je, uz burni pljesak publike, poručio autor posebno zahvalivši svojim "platinastim prijateljima" koji su mu pomogli u objavi knjige, prije svega Branki Filipović Grčić, Ana Mariji Relja, Matei Relja, Tini Bura i Dorini Duplančić.



Najavio je i novu knjigu koja će se zvati "Na pravoj adresi", dok je Duplančić, komplimentirajući autoru,  izrazio uvjerenje kako je na pravom putu plodnog književnog stvaralaštva.
- Manjine su oduvijek pokretale i mijenjale svijet, bile su proglašavane čudnima, izvrgavane ruglu i podsmijehu, stavljane na stup srama , a upravo su ti ljudi, pogledamo li šire i dublje, pokretači cijelog svijeta i civilizacije. Volim biti u manjini jer je obično generalno u pravu. Vidim da je Dino na tom putu i siguran sam da će "izbaciti" još puno lijepih knjiga – zaključio je Duplančić.

19. travanj 2024 01:21