Goranov vijenac Nagrađena Dorta Jagić, a njezina poezija proglašena najsnažnijom i najzanimljivijom u suvremenom hrvatskom pjesništvu

Goranov vijenacNagrada Goranov vijenac, koja se dodjeljuje za ukupan prinos hrvatskoj poeziji, uručena je u subotu pjesnikinji Dorti Jagić, a nagradu Goran za mlade pjesnike koju je dobila Monika Herceg, u kinu Europa u subotu navečer preuzela je njezina prijateljica.

Prosudbeno povjerenstvo je ocijenilo kako se Dorta Jagić za dvadesetak godina i pet objavljenih pjesničkih knjiga afirmirala kao jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenoga hrvatskog pjesništva.

Povjerenstvo u sastavu Ana Brnardić Oproiu, Miroslav Kirin, Branislav Oblučar, Marko Pogačar i Ivica Prtenjača smatra kako je riječ "o nezaobilaznom opusu u hrvatskoj poeziji, o pjesništvu u naponu snage".
Po mišljenju povjerenstva, poetika ove pjesnikinje nastala je na tradiciji tekstualističkog pjesništva ili poezije jezičnog iskustva te da su joj tekstovi "vrtlozi značenja i slika, s bljeskovima začudne jednostavnosti i lakoće, a jezik jamac čudesnog i medij nepredvidivih susreta svakodnevice i metafizike".

Monika Herceg nagrađena je Goranom za mlade pjesnike za rukopis "Početne koordinate", koji je prosudbeno povjerenstvo (Ana Brnardić Oproiu, Slađan Lipovec i Ivan Šamija) odabralo među 38 pristiglih rukopisa.
 Povjerenstvo smatra da je kakvoća većine prijavljenih autora bila na zavidnoj razini te je, uz nagrađeni rukopis, pohvalio i zbirke Tomislava Augustinčića "Ipak, zora" i Marije Dejanović "Migrena u tlu".
Knjigu Monike Herceg ocijenili su kao čvrsto koncipiranu i iznimno dobro izvedenu poetsku zbirku u kojoj se autorica koristeći pjesnički izraz upušta u avanturu promišljanja općih suvremenih tema i vlastitih iskustava kao što su djetinjstvo, obitelj, zavičaj, rat.

Ovogodišnje, 54. Goranovo proljeće održava se od 18. do 21. ožujka u Zagrebu i Splitu, a zatvaranje će imati u Lukovdolu.
U Split će 19. i 20. ožujka autori čitati pjesme u sklopu Versopolisa, a zatim se 21. ožujka vraćaju u Zagreb, gdje će nastupiti laureati i strani gosti.

Goranov vijenac dodjeljuje se za ukupan prinos hrvatskoj poeziji, a sastoji se od Vijenca kipara Vojina Bakića i novčane nagrade. Nagrada Goran dodjeljuje se pjesniku do 30 godina, a znači objavu samostalne knjige pjesama.

Dorta Jagić rođena je 1974. u Sinju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (filozofija i religijska kultura). Piše poeziju, kratku prozu, dramske tekstove i kazališne kritike. Prevodi s engleskog i njemačkog. Pjesme su joj prevođene na engleski, njemački, mađarski, makedonski, slovenski, poljski i rumunjski. Dobitnica je nagrade Goran za mlade pjesnike 1999. Objavila je više zbirki pjesama, među kojima i zbirke „Tamagochi mi je umro na rukama“ (2001.) i „Đavo i usidjelica“ (2003.)

Monika Herceg rođena je u Sisku 1990. Studentica je istraživačkog smjera fizike.

Naslovnica Knjige