StoryEditorOCM
KnjigeŠibenčani u akciji

Razočarani gašenjem natječaja za kratku priču, nazivali knjižnicu, ona zatražila pomoć od grada i - raspisala novi KuŠin

2. ožujka 2017. - 15:46


Tko kaže da „mali“, „obični“ građani ništa ne mogu promijeniti?! Nakon što je Šibenski.hr nedavno pisao kako je zbog nedostatka novca, a još više volje, ugašen šibenski književni natječaj za najbolju kratku priču – KuŠin iako je doživio veliki uspjeh s obzirom na odaziv autora, iz Gradska knjižnice „Juraj Šižgorić“ sada poručuju – KuŠina će ipak biti!

KuŠin je trajao svega godinu dana i knjižnica ga je raspisala lani u obljetničarskoj godini kada je Šibenik slavio 950 godina od prvog spomena. Na natječaj je tada pristigla 41 priča iz Šibenika i županije, susjednih gradova i Zagreba i mnogi su u tomu vidjeli mali, ali značajan korak u poticaju oživljavanju književne scene u Šibeniku.

I kada se očekivalo da početkom godine krene novi KuŠin, jer je tako bilo i najavljivano, iz knjižnice je kao hladan tuš stigao odgovor da za to nemaju novca, premda je riječ o skromnih 6 000 kuna koliko je trebalo ukupno izdvojiti za nagrade za autore triju najboljih priča. I kada je pukla bruka da se KuŠin gasi jer za njega nema tih nekoliko tisuća kuna, a još više volje da se organizira i taj novac osigura, brojni su građani počeli zvati knjižnicu.

-Ljudi su nas zvali, a i naše knjižničarke počele su govoriti kako bi bila šteta da se ne održi 2. KuŠin. Otišli smo u gradsku upravu, jer knjižnica je u sustavu gradske riznice i mi nemamo stavku za taj trošak. Znam da nije puno 6 000 kuna, ali ako nešto košta i pet kuna puno je ako ih nemate. Pročelnica Mirjana Žurić nas je podržala i tako je novac za nagrade osiguran. Na web stranicama knjižnice objavili smo natječaj i tamo su sve propozicije – kazao je ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić.

Tema i ovogodišnjeg KuŠina mora biti vezana uz Šibenik. Rok za slanje priča koje, naravno, ne smiju biti objavljene, je 31. ožujka, a tri najbolje i njihovi autori bit će predstavljeni 21. travnja u sklopu manifestacije Noć knjige. O najboljim pričama odlučivat će žiri u sastavu novinarka Živana Podrug, novinar i publicist Omer Rak i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Hamida Šarić. Autor prvonagrađene priče dobit će 3 000 kuna, drugonagrađeni 2 000 kuna, a 1 000 kuna iznosi treća nagrada.
 

18. travanj 2024 13:01