StoryEditorOCM
Knjige"Odnosi s javnošću"

Predstavljen prvi hrvatski sveučilišni udžbenik iz područja odnosa s javnošću prof. dr. sc. Ane Tkalac Verčić

17. veljače 2017. - 20:13

Knjiga prof. dr. sc. Ane Tkalac Verčić "Odnosi s javnošću" predstavljena je danas u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku u sklopu obilježavanja 95. obljetnice rada te kulturne ustanove. Promociju izdanja koje je, nakon stručne recenzije Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, postalo prvi hrvatski sveučilišni udžbenik iz područja odnosa s javnošću, organizirala je Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ).

Knjigu je, uz moderatorsku potporu Senke Bilać, tajnice dalmatinske podružnice HUOJ i v. d. pročelnice Ureda župana Šibensko-kninske županije,  predstavila sama autorica, inače redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Odnosima s javnošću, kao suvremenoj komunikacijskoj disciplini, u znanstvenom smislu posvetila se, kazala je, prije 15-ak godina, dok je na samoj knjizi intenzivno radila 3 godine. Kroz petnaest poglavlja "Odnosi s javnošću" obrađuju  povijest odnosa s javnošću, teoriju komunikacije, krizno komunikaciranje, društvene medije, odnose s javnošću i marketing, a unutar svakog poglavlja navode se stvarni primjeri iz prakse koje su predstavili vrsni stručnjaci iz područja odnosa s javnošću.

- Najbolji slučajevi, naravno, nikada neće ugledati svijetlo dana, odnosno postati dio stručne literature, ali su i oni navedeni u knjizi jako dobra ilustracija odnosa s javnošću kojih se u praksi vrlo često neopravdano poistovjećuje s marketingom. Riječ je o paralelnim područjima koji su, u najmanju ruku,  ravnopravni-istaknula je, uz ostalo, prof. dr. sc. Tkalac Verčić.

Na promociji je, također,  bilo riječi o odnosu medija i PR-stručnjaka, etičkom načelu u odnosima s javnošću, kriznom komuniciranju i drugim temama.

Autorica se zauzela za omasovljenje članstva HUOJ,  kao  strukovne udruge koja okuplja osobe posvećene poslovima vezanim za odnose s javnošću, prvenstveno radi unapređenja struke te uvođenje certifikata koji jamči stručnost i razinu znanja neophodnu za područje odnosa s javnošću.
 

24. travanj 2024 19:12