StoryEditorOCM
KnjigeDinko Škevin, šibenski pjesnik betinskih korijena, priprema novu zbirku

Stvaralačka kriza - meni je to nepoznati pojam?

Piše Marija LONČAR
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
12. prosinca 2016. - 11:15

Vrijeme je za novu zbirku pjesama, reći će to šibenski pjesnik i tekstopisac betinskog podrijetla Dinko Škevin koji nakon šest objavljenih, priprema novu, sedmu zbirku koja bi svjetlo dana trebala ugledati početkom iduće godine. Ljubav, more, masline, murve, suhozidi, intrade, stari obiačaji i djetinjstvo i ovaj su put njegove omiljene teme
– Bit moje poezije je vraćanje u prošla vremena, u vrijeme djetinjstva, jer ne želim da se zagube ti stari običaji. Zato o tomu pišem kao pučki pjesnik, jer mislim da se jedino tako oni mogu opjevati. Tako je polovica mojih pjesama napisana na čakavštinom, u dalmatinskom govoru. Većina mojih pjesama je u rimi. Nije to lako. Rima je zahtjevna. Stihovi ne smiju biti banalni, a opet volim jednostavnost. Volim da čitatelji razumiju što sam želio reći i da se prepoznaju u mojim pjesmama – objašnjava Škevin.
Belan, pa Škevin
Prije 19 godina Škevin je predstavio prvu zbirku "Sidro o zlata“,  a potom je svakih nekoliko godina objavljivao novu knjigu. Izdavački niz stoga sada valja nastaviti, budući da je zadnju zbirku, "More, samo more“, objavio 2013. godine. U međuvremenu tiskane su mu bile još i "Kap vječnosti“, "Ima mora“,"Kapi zavičaja“ te knjiga pjesama za djecu "Nemoj reći neću“ u nakladi Međunarodnog dječje festivala i Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.
Škevin je napisao i stotine stihova koji su uglazbljeni. Pisao je za klape i izvođače diljem Hrvatske, a za svoje je tekstove dobio brojene nagrade i priznanja. Uz Nenu Belana, najnagrađivaniji je autor na Večerima dalmatinske šansone. U 19 godina koliko postoji taj šibenski festival, Škevin je na njemu sudjelovao 12 puta, a pjesme za koje je pisao stihove osvojile su ukupno 14 nagrada. Između ostalih, "Taraš“ je 2002. godine bio proglašena najizvođenijom pjesmom.
 


Pjesme posvetio Primu, Koki, Nadi…

Škevin je u svojim pjesmama opjevao mnoge poznate Šibenčane i osobenjake. Tako je nastala balada o Koki, pjesma o gradskoj prostitutki Nadi Buri… Nakon prerana i tragična smrt dvojice mladih pjevača iz klapa s kojima je Škevin surađivao, Joška Arasa i Tonija Grguričina, nastala je pjesma "Partili tenori“. Ovih dana stigla mu je demo snimka pjesme „Maslina“ koju je posvetio preminulim članovima istoimene klape: Slavku Laboru (bas) i Slavku Ćubriću (mandolina), a svoju pjesmu dobio je i nekadašnji dobri duh košarke Josip Slamić Primo.

24. travanj 2024 00:05