StoryEditor
KulturaGlazbeni entuzijast

Jovica Škaro - čovjek koji je 26 godina dobra duša 'Malog Splita'

Piše Ojdana Koharević
11. srpnja 2016. - 20:19
primanje_zupanija5-070716

Kada bi u jednoj jedinoj riječi htjeli opisati život Jovice Škare, bila bi dovoljna - pjesma. U samo jednoj riječi opisuje se sve čime se ovaj splitski glazbeni entuzijast bavi cijeli život, a zahvaljujući ljubavi prema pjesmi i to onoj najljepšoj, dječjoj, prije 26 godina pokrenuo je Festival malih pjevača 'Mali Split' koji je i ove godine zablistao na Prokurativama.

Na poznatoj pozornici našlo se više od 400 djece iz cijele Hrvatske, bit će tu i gosti iz Poljske, a večer je kao i obično bila podijeljena u prvi dio 'Mali Split' - nastup malih pjevača i drugi, 'Teen fest' u kojem na svoje dolaze oni stariji - tinejdžeri.

U Festivalskom savjetu gužva i ankon Festivala, razmjenjuju se dojmovi, pa smo jedva 'uhvatili' barba Jovicu, kako ga zovu njegova dica.

-Iza nas je 26. Mali Split i doista sam ponosan što smo došli do ove lijepe brojke i na našoj pozornici kroz sve godine ugostili na tisuće pjevača. Kad sam prije 36 godina osnovao 'Srdelice' mislio sam da ću stati na tome, no deset godina poslije rodila mi se ideja o pokretanju festivala malih pjevača jer imamo mnogo nadarene djece i prava je šteta da to ne pokažemo. - priča Škaro.

Osnivanje Festivala poklopilo se s nemirnim ratnim vremenima kad je malo kome bilo do pjesme, no on je htio baš to: -Željeli smo da djeca Hrvatske pokažu svijetu da smo žrtva agresora i da se pjesmom želimo boriti protiv opakog rata. Osnovali smo zbor 'Prognanici' koji je nastupao u Hrvatskoj šireći poruke mira i ljubavi za domovinu i to su unatoč ratnim zbivanjima, bila lijepa vremena za zbor, puno emocija, puno suza, ali i radosti...-priča Škaro.

Rat je završio, a dječja pjesma je nastavila na 'Malom Splitu' pa su an pozornici svake godine stizali novi, talentirani pjevači i pjevačice, a neki od njih ostvarili su zavidne glazbene karijere. -Na našoj je pozornici nastupila Lana a Klingor, a uz u ozbiljne glazbene vode otišla su brojna djeca te upisali Akademije, postali članovi velikih ansambala u Hrvatskoj. Često se sjete dana u 'Srdelicama' i nastupa na 'Malom Splitu' koji su im dali smjernicu za glazbenu karijeru, a ja sam sretan kad ih vidim. - priča Škaro. Veliko priznanje stiglo mu je nedavno kada su dobili poziv da Mali Split sudjeluje na poznatom festivalu San Remo junior i to je dokaz da je ono što se svira i pjeva na Malom Splitu prava glazba.

Kao kaže dok ga bude, na Malom Splitu će se čuti samo mediteranska pjesma, sve pjesme su nove, bez primjesa šunda i bez kopija.

Hvala suradnicima, Gradu i Županiji

-Ja sam pokretač, no ne bih uspio bez velikog zalaganja cijele ekipe koja sa mnom radi od prvog dana, to su ljudi koje ne vidite u javnosti, ali bez njih ne bih mogao i ovom prilikom im od srca zahvaljujem. - kaže Škaro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 23:40