StoryEditorOCM
IzložbePočinje Animirani Šibenik

<strong>U Studiju galerije Sv. Krševana u petak se otvara izložba Ivana Svaguše. Bit će i glazbe, a u subotu umjetnik će odražati i besplatanu radionica stripa </strong>

Piše Šibenski.hr
10. listopada 2019. - 12:24




U Šibeniku se otvara nova sezona "Animiranog Šibenika", cjelogodišnjeg blic-programa koji nudi izložbe, radionice, predavanja, projekcije i druge sadržaje vezane uz film, animaciju, strip, ilustraciju, fotografiju, VJ-ing i projection mapping te različite druge vizualnoumjetničke prakse.


U sklopu ovog, dvanaestog izdanja "Animiranog Šibenika", ovoga će vikenda biti postavljena još jedna zanimljiva izložba, a održat će se i radionica stripa. U petak, 11. listopada, u 19 sati, u Studiju galerije Sv. Krševan (ex Galerija Matija), otvara se trodnevna izložba slika plodnog i svestranog likovnog autora mlađe generacije Ivana Svaguše pod nazivom "Split 15, blisko – otuđeno". U subotu, 12. listopada, od 10 do 12 sati, kao i u nedjelju 13. listopada u isto vrijeme, Svaguša će u "Matiji" održati besplatnu radionicu stripa za djecu i mlade, za koju se svi zainteresirani mogu prijaviti na: radionica@supertoonfestival.com.
.Ulaz je slobodan, a izložba ostaje otvorena do nedjelje 13. listopada. Program organiziraju udruge Otompotom i Supertoon.

Serija akrila koja će biti izložena, "Split 15", nastavak je "gradskih" slikarskih serija "Split 13" i "Split 14", a – kao i prethodne dvije – nastala je iz procesa autorovih šetnji, lutanja, fotografiranja i gubljenja Splitom u gluhim noćnim satima. U njima je, odvojen od užurbanog ritma, pritisaka svakodnevnice i samonametnutih opterećenja, pronašao osjećaj slobode i smiraj.


Slike manjih dimenzija, izrađene na prethodno prepariranoj, visokokvalitetnoj ljepenci, nastale su u tehnici crteža akrilnim markerima po akrilnoj podlozi. Tematski, bave se gradskim prostorima lišenim užeg centra, turističke scenografije, nagomilanih dućana, restorana i štekata. Osamljenički su to "putopisi", noćnih atmosfera, koji prikazuju moderan, suvremeni grad, onaj u kojem ljudi žive, spavaju, idu u škole, voze se, parkiraju, šetaju, imaju garaže, bendove..




Ivan Svaguša rođen je u 1982. Splitu, gdje završava Školu likovnih umjetnosti te diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti (smjer slikarstvo) u klasi prof. Nine Ivančić. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, a bavim se štafelajnim slikarstvom, wall artom, street artom i graffitima, stripovima, oslikavanjem interijera i ilustracijama. Aktivan je kao edukator i predavač, a zajedno s akademskim slikarom Marinom Baučićem, 2009. godine osniva Školu crtanja i slikanja Split, gdje još uvijek predaje. Aktivan je član udruge Kvart (udruga za suvremenu umjetnost) i Udruge promicatelja umjetnosti (UPU), s kojima je od 2007. ostvario niz uspješnih izložbi i projekata. Organizator je, kustos i voditelj brojnih tribina, predavanja i izložbi, kao i promocija stripova, u Info zoni i drugdje, te je održao nebrojene radionice stripa. Godine 2014. prima Nagradu Europskog vijeća(Counsiel de l' Europe - Groupe Pompidou) za program prevencije ovisnosti "Navuci se na strip". Autor je i koautor nekolicine strip albuma (web-stripova "E ka!" i "Građanski odgoj", te strip-albuma "Strukturirani otoci", "Bučni stripovi", "Pogrde", "Seksualni odgoj", "Corpseman" i dr.), koje promovira diljem Hrvatske. Osnivač je nezavisne izdavačke kuće Bučni stripovi, kroz koju na multimedijski način prezentira stripove i glazbu.


Svagušini radovi često dolaze uz vlastiti soundtrack pa posljednjih nekoliko godina, umjesto da nastavlja s klasičnom dinamikom uštogljenih govorancija priređivača izložbe i autora s jedne strane te pasivnog promatranja publike s druge strane, ovaj umjetnik na otvorenjima izložbi priređuje mutimedijalni performans uz muziku uživo. Tako će biti i na otvorenju "Split 15, blisko- otuđeno", u petak u 19 sati u "Matiji", za koje je skladao i novi komad glazbe koji zvučno opisuje atmosferu slika, a izvest će ga solo, na električnoj gitari i ritam mašini.

23. travanj 2024 14:50