StoryEditorOCM
IzložbeOtvorene festivalske izložbe

Djeca u Studiju Galerije sv. Krševana i po ulicama i trgovima, poljski litografi na Gorici, dubrovačka slikarica Nada Zec-Ivanović u muzeju

16. lipnja 2019. - 17:43

Pod nazivom „3, 2, 1… kreni“ u Studiju Galerije sv. Krševana izloženo je nekoliko stotina radova učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske koji su se ovaj put bavili temom sporta

- Djeca danas sve više vremena provode uz kompjutore, laptope, tablete, mobitele na što pedagozi i psiholozi stalno ukazuju, a istovremeno sve više djece participira u profesionalnim sportovima, Gubi se rekreativna dimenzija sporta i mnogi pedagozi zbog toga žale. Zato je ova izložba dobro „sjela“ upravo sada – istaknula je Körbler primjećujući kako, što se vidi i na dječjim radovima, sve više djevojčica trenira borilačke vještine. A koliko je ova tema djeci i njihovim mentorima bila zanimljiva govori i podatak da je iz jedne zagrebačke škole pristiglo čak 70 radova.

No, nije to jedina dječja izložba na ovogodišnjem, 59. MDF-u. Nastavljajući tradiciju bivše urednice radioničkog programa Zdenke Bilušić koja je prije nekoliko godina osmislila i vodila natječaj „Evo i mene na festivalu“ na kojem su djeca iz dječjih vrtića iz cijele Hrvatske crtala svoje autoportrete na zastavicama koje su za vrijeme održavanja festivala krasile šibenske ulice i trgove, ove je godine nova voditeljica tog dijela programa Sara Lovrić Caparin otišla korak dalje. Šibenski i hrvatski predškolci imali su zadaću da na zastavicama naslikaju cijelu figuru sebe ili svojim roditelja, baka, djedova, prijatelja… S raširenim rukama spremnim za zagrljaj. Gotovo 400 radova iz 36 vrtića iz Hrvatske tako će sljedećih dana „grliti“ Šibenik i MDF.

Nedjelja je, osim dječjih izložaba, rezervirana i za otvorenje dvije autorskih izložaba. I ovaj put izazvale su, svaka na svoj način, oduševljenje publike. U Galeriji sv. Krševan na Gorici uselili su se poljski umjetnici – grafičari, točnije litografi. Poljska je ove godine, na neki način, partner MDF-a, a nakon što je sjajna poljska predstava „Knjiga o džungli“ Teatra Baj Pomorski, svečano otvorila 59. MDF.

Litografija je, podsjetila je Körbler, grafička tehnika izumljena prije 220 godina i lani je ta obljetnica obilježena u poljskom Lubinu. Šibenska izložba prigoda je da se mali i veliki upoznaju s tom zahtjevnom, ali nedovoljno poznatom tehnikom koju čak i stručnjaci ponekada miješaju s akvarelom, gvašem i drugim likovnim tehnikama. Na njoj je svoje radove izložilo 9 litografa iz različitih gradova i akademija na kojima mnogi predaju, a teme kojima se bave raznovrsne su od radova prilagođenih djeci do onih s izraženim socijalnim, čak i aktivističkim temama. Ukratko poljski „vrh vrhova“ u litografiji, zaključila je Körbler.

Jedan od autora Krzysztof Rukasz koji se grafikom, a posebno litografijom koju istražuje i promiče, bavi već 25 godina, kazao je kako je danas u modi digitalni tisak, pa se ovom teškom tehnikom koja zahtjeva puno znanja i vještine, mladi baš i ne vole baviti.

-U Poljskoj aktivno radi 30 litografa. To je vrlo teška tehnika i mladi za nju nisu previše zainteresirani. Ipak, u posljednje vrijeme, litografija se vraća i moglo bi se reći da se ove godine u Poljskoj događa renesansa litografije. Ovo je dječji festival, a kako u svakom od nas postoji barem djelić djeteta, a u nekima i cijelo dijete, šibenski je festival pravo mjesto da pokažemo svoje litografije – rekao je Rukasz.

Ništa manje očaravajuća nije ni izložba dubrovačke slikarice Nade Zec-Ivanović. Polazeći od Arsenova pjesme „Kad bi svi ljudi na svijetu…“, koja je bila i zvučna kulisa istoimene izložbe, Zec-Ivanović je u Muzeju grada Šibenika izložila radove iz svoja dva najnovija ciklusa: Pod kapom lude i Prijateljstvo. Pokazala je tako, smatra Körbler, kako se jednako dojmljivo može predstaviti i djeci i odraslima pokazujući svu ljepotu i grozu, lice i naličje svijeta, u slikama koje funkcioniraju dobro na više razina značenja i tumačenja, maštovito i opominjuće! Citirajući Ionesca i umjetnica se pita „Može li se od ovih ostataka čovječanstva još uvijek napraviti dobra juha?“ i vjeruje kako nas igra i ljubav mogu spasiti.

Nada Zec-Ivanović u Šibeniku se sada prvi put predstavlja, a na otvorenju svoje izložbe koja će se, kao i sve ostale, moći razgledati do kraja do 29. lipnja i kraja 59. MDF-a, Šibenčanima je kratko poručila.

-Ovaj grad i festival ostali su jedini čisti. Ne mogu to reći za Dubrovnik!  

24. travanj 2024 14:38