fotografije LADE BENETT Izložba o kultnom šibenskom kupalištu: Jadrija zablistala u švicarskom gradiću koji je sjedište europske nogometne federacije

fotografije LADE BENETT

Švicarski Nyon, gdje je sjedište UEFA, imao je za Šibenčane posebno značenje prije 10 godina, kad se tamo vukao ždrijeb kvalifikacijskih utakmica za Europsku ligu, u kojima su tog ljeta sudjelovali i nogometaši Šibenika.

Priču o Šibenčanima i Šibeniku u spomenutom je švicarskom gradiću ove zime aktualizirala 50-godišnja Lada Benett izložbom fotografija o Jadriji, kultnom šibenskom kupalištu. Pod naslovom "Les Coulisses".


- Fotografije su nastale počekom minulog babljeg ljeta, kad Jadrija ima posebnu čar. Kad nema previše kupača, ali kad još uvijek nije posve pusta. Kad stare kabine i sve ostalo neodoljivo podsjećaju na Fellinijev "Amarcord". Iznenadile su me pozitivne reakcije posjetitelja izložbe. Jedan me od Švicaraca pitao imaju li fotografije ikakve veze s mojom obitelji. Objasnila sam mu da je na šibenskoj adresi dugo živjela moja majka Mirjana, te pokojni dida i baba. On mi je uzvratio sjajnim komplimentom: "Vi ste sretni što potječete iz tog predivnog kraja".

Više nego "pristojan" prostor izložbi podario je i umjetnički časopis "Art Passions" – zadovoljno nam je pričala šarmantna dama, koja je po majci Čičmirko iz šibenskog Varoša, a za koju bi, da je živ, Oliver Dragojević vjerojatno kazao "lipo slikaje, a jema je ča i vidit!"

Lada je više od polovine života provela u inozemstvu. U Londonu, gdje je studirala jezike na King Collegeu te u Švicarskoj, koja joj je već godinama pričuvna domovina. U različitim gradovima.

Nije toliko lijepo kao ovdje

- Švicarska nije tako lijepa koliko dalmatinska obala, no svoju čar imaju i planine, i jezera. I ne tužim se na život u toj zemlji. Na sve češće odlaske u Zagreb i Šibenik tjeraju me, međutim, i moje dvoje djece. Oni govore perfektno hrvatski, a nose u sebi i dalmatinsku nostalgiju. Kao da su rođeni kraj mora. Zato su moja ljetovanja nezamisliva bez Šibenika i šibenskih otoka. Tamo, ruku na srce, dobijem najčešće inspiracije za fotografiranje. Izložba u Nyonu nije mi bila prva u životu, a neće, sigurna sam, biti ni posljednja. Posebno su uspješna bile one pod naslovima "Metamorphoses", "Coincidence"… – otkriva Lada, koja trenutačno živi u gradiću Gstaadu. Tamo se preselila iz Ženeve, gdje je imala i medijski zanimljivog susjeda.

- Najpoznatiji susjed od Hrvata u Ženevi bio mi je Luka Rajić, nekadašnji kralj hrvatskog mljekarstva. No, za razliku od drugih hrvatskih susjeda nije bio voljan za kontakte. Nije se pojavio ni na izložbi - otkriva nam naša sugovornica malu pikanteriju.

Za kraj razgovora Lada Benett se potpuno otvorila ili povjerila nam je svoju malu infišaciju, koja, također, ima vezu za šibenske korijene.

- Uhvatim sebe u sanjarenju da zadnja desetljeća svog trajanja živim na otoku Žirju. Tamo, odakle je moja baka. Tko zna možda iduća izložba u bude temeljena upravo na žirajskim motivima!? Na fotografijama s tog pučinskog otoka divlje ljepote - povjerila nam se Lada.

Naslovnica Izložbe