StoryEditorOCM
Izložbeskrivena kao biser

U poplavi kulturnih i zabavnih događanja koji ovoga ljeta "talambasaju" Šibenikom, u Gradskoj je knjižnici, u njezinu podzemnom dijelu, kao negdje onkraj svega, u tišini te lijepe arhitekture, postavljena izložba o - mačkama

7. kolovoza 2018. - 13:58

Odnosno, o mačkama i njihovim vlasnicima, mačkoljupcima, obožavateljima tih, kažu, tajanstvenih i nikad do kraja dokučivih kućnih ljubimaca.

Izložbu su smislile dvije Šibenke, Sanja Baljkas je autorica izložbe, a Loredana Bahorić bila je, da tako kažemo, prva suradnica na projektu...

Na fotografijama su mnoge osobe iz javnog i umjetničkog života, glumci, kritičari, kostimografi, novinari, redatelji... pak i sama koautorica, i naša Šibenka, Loredana Bahorić.

Sanja Baljkas, umjetnička fotografkinja i grafička dizajnerica, na ovim je slikama "dizajnirala“, odnosno sitlizirala detalje s realističkih fotografija i nadrealističnu doradu slika raznim efektima i dosjetkama. Za sebe će reći da voli raditi neobično i pokazati kako se stvarnost može gledati na drugačiji način... pa ne čudi da su joj uzori Salvador Dali, Tim Walker, Tim Burton.

Sanja Baljkas imala je šest samostalnih izložaba diljem svijeta, pa i u Soho Digital Gallery u New Yorku, a sudjelovala je i na desecima zajedničkih.

Sklona, kako sama kaže, nadrealizmu, tako je kreirala i temu o mačkama kao kućnim ljubimcima i njihovim (poznatim) vlasnicima. Sama je ponosna vlasnica mačka Elfyja, njezine inspiracije za izložbu, dočim Loredana Bahorić ima svoju Sienu, perzijsku mačku. Izložba, kažu obje, nije samo za one koji imaju svoje mačke, već i za one koji će ih tek imati. Zbog poslovične posebnosti, tajanstvenosti, elegancije, čistoće, samosvojnosti, umiljatosti... "...svatko od nas ima Svoju Mačku; samo neki nisu imali tu sreću da je upoznaju...", piše Loredana Bahorić.

A Zdenka Bilušić u prigodi otvorenja izložbe podsjetila je na značenje mačke u drevnoj egipatskoj kulturi, o tome kako su stari Egipćani brijali obrve u znak žalosti za uginulom mačkom koju su arheolozi često, jednako balzamiranu kao i gospodara, nalazili u egipatskim grobnicama. Izložba "Secret CATS People" Sanje Baljkas ostaje postavljena do 14. kolovoza.
 

19. travanj 2024 21:34