StoryEditorOCM
IzložbeDANAS NA ZLARINU

'Nosi me more' - izložba Zdenke Bilušić u čast Mladenu Bjažiću

28. srpnja 2018. - 12:30

Večeras će na Zlarinu biti otvorena izložba slika, ulja na platnu, Zdenke Bilušić, posvećena piscu i novinaru Mladenu Bjažiću, jednoj od ikona kulture i umjetnosti toga otoka.
Izložba ima ime "Nosi me more", a stilski i konceptualno ona je nastavak ciklusa "Homines volantes" i "Libri autorice", inače voditeljice Centra za vizualnu kulturu mladih pri šibenskoj Gradskoj knjižnici, tom svojevrsnom središtu likovne kulture grada.
Zdenka Bilušić u tim se ciklusima bavi knjigom kao artefaktom, senzacijom, tajnom i poticajem...
-...Čovjek kojemu je knjiga neizmjerno puno značila bio je svakako Mladen Bjažić, čovjek koji je za života mnogima bio prijatelj, koji je volio ljude i beskrajno im vjerovao, čovjek koji je uvijek imao duha, a svojom duhovitošću od sebe tjerao nedaće i zle duhove života... - kaže o Bjažiću.
Bilušić ističe da upravo takvom Mladenu Bjažiću - a takvim ga svi pamte - posvećuje svoje "neozbiljne" risarije, smiješne slike koje bi se sigurno svidjele i Mladenu...
-...jer bio je čovjek koji je imao vremena za svakoga i duha za sve, pa i one koji bi znali upasti u zamke sebične samodopadnosti, samosažaljenja, samokontrole... Uvijek je imao kakvu duhovitu doskočicu, kakav darak od srca - kaže Zdenka Bilušić. I zaključuje da je Zlarin bio i ostao njegova tiha luka, vrelo snage i nadahnuća, zavičaj.
A zavičaj, Zlarin, ne samo ovom izložbom nego i nizom drugih događaja i zgoda tijekom svake godine dostojno čuva uspomenu na Mladena Bjažića, kao i na svoju Vesnu Parun i druge svoje znamenite ljude.
Brod za Zlarin polazi u 19.30, a povratak je u 21.40. 

19. travanj 2024 14:01