StoryEditorOCM
IzložbeDo 15. lipnja na tvrđavi sv. Mihovila

Izložba Velimira Salamona: Brodice Jadrana - poezija u drvu

Piše šibenski.hr
14. travnja 2018. - 19:00

Na Tvrđavi sv. Mihovila otvorena je izložba Velimira Salamona pod nazivom "Brodice Jadrana - Poezija u drvu", na kojoj su izloženi vrlo precizni tehnički crteži općih planova tradicijskih jadranskih brodica na jedra i vesla, crteži bracera, gajete i falkuše.



Otvorenjem ove izložbe predstavljamo nezaboravljenu tradiciju mediteranske brodogradnje te dugogodišnji neumorni rad i nastojanje gospodina Salamona da ju očuva i predstavi široj javnosti – poručila je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture Šibenik.
 
- Velimir Salamon je, uz profesora Joška Božanića, najzaslužniji za održavanje baštine hrvatske tradicijske brodogradnje. Impresionirani filozofskom mišlju i djelom Velimira Salamona odlučili smo organizirati ovu izložbu čije je otvorenje, simbolično, baš na dan vjenčanja Renate i Jože Horvata, velikih hrvatskih pomoraca – poručio je Tomislav Pavleka, osnivač Akademija svega, ujedno i suorganizator izložbe.


 
Emotivan govor održao je profesor Joško Božanić koji je zajedno sa Salomonom radio na projektu dugi niz godina.
- Govorimo o baštini koja je nestala s našeg horizonta i iz naših luka i porata. Došli su plastični brodovi, gliseri i jahte koji kreću prema izgubljenom mediteranu, tražeći ga negdje. Ovime budimo sjećanja i oživljavamo uspomene i tako imamo nasljeđe za budućnost – kazao je Božanić.

Izložba je samo dio istoimenog projekta u sklopu kojeg se snimao dokumentarni film o životu dr. Velimira Salomona „Salomonov ključ“, koji će biti premijerno prikazan krajem ove i početkom iduće godine, kao i monografija dr. Salomona, koja je također nastala u sklopu projekta.
 
Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati u izložbenom prostoru Tvrđave sv. Mihovila do 15. lipnja, do kada će izložba biti otvorena.


 

25. travanj 2024 23:21