StoryEditorOCM
IzložbeTijana Mihailović

Mlada šibenska akademska kiparica večeras otvara svoju prvu izložbu u rodnom gradu i poziva: Dođite pogledati moje kornjače s Galapagosa

26. siječnja 2018. - 10:03

Mlada Šibenčanka Tijana Mihailović, magistra primijenjenih umjetnosti smjer kiparstvo, večeras će otvoriti svoju prvu izložbu u rodnom gradu. Pod nazivom "Duhovi Galapagosa" izložba će u organizaciji Šibenske udruge mladih biti otvorena u noćnom boravku popularne narančaste zgrade u bivšem TEF-u. Prostor u nekadašnjoj tvorničkoj zgradi pokazao se gotovo idealnim za umjetnicu koja je napuštene industrijske pogone otkrila i zavoljela još tijekom studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

– Ova je izložba zapravo moj diplomski rad. Prvi put bio je predstavljen u riječkom Omladinskom kulturnom centru Palah. Izložba se kao diplomski rad zvala "Ne/vidljiva nutrina", ali kako je podložna promjeni, svako novo postavljanje na neki je način i nova izložba. Sada sam je nazvala "Duhovi Galapagosa", jer 265 malih skulptura od pečene bijele keramike koje će biti obješene na nitima, podsjećaju na kornjače. To je poveznica s Galapagosom jer to otočje asocira na velike kornjače i druge brojne endemske vrste koje tu žive – objašnjava Tijana i nastavlja kako su njezine "kornjače" u stvari nešto sasvim drugo i nastale su primjenom uobičajene zubarske tehnike uzimanja otiska čeljusti.

– Koristeći zubarsku masu uzela sam otisak u svojim ustima. Zanimao me taj prazan prostor između jezika i nepca, jer je to naš govorni aparat, rezonantna kutija, ali i s obzirom na to što sve u taj prostor ulazi i izlazi. Taj dio našeg tijela naizgled je prazan, ali je meni bio asocijacija na čovjekov beskonačan potencijal!

Stoga će na izložbi "kornjače" obješene o niti na visini, i to u razini s ustima autorice, biti upotpunjene i videoradom koji prati sam proces njihova stvaranja, od uzimanja otiska, izrade kalupa i odljeva do modeliranja i pečenja u keramičkoj peći.
– Ubrajam se u one koji prvo promišljaju koncept, a onda tražim medij u kojem ću to najbolje izraziti. Ovu izložbu nazvala sam multimedijalnom zbog kiparskog karaktera. To je prostorna instalacija koja uključuje keramičke objekte, flaks koji je industrijske proizvodnje i uzet je kao predmet iz svakodnevna života te video – dio koji govori o procesu nastajanja mog rada.

Poriv za stvaranjem i kreativnim izražavanjem Tijana je osjetila još u ranom djetinjstvu, a nakon osnovne škole srednjoškolsko obrazovanje nastavila je u Splitu, u Školi likovnih umjetnosti gdje je završila kiparski dizajn. U Zagrebu je potom upisala Tekstilno-tehnološko fakultet, ali se ipak odlučila za akademiju. Ona u Rijeci pokazala se kao pravi odabir. Tijekom studija sudjelovala je na mnogim skupnim izložbama, a bilo je i nekoliko samostalnih. Izlagala je uglavnom u Rijeci, ali i u Italiji i Sloveniji. Prste u šibenski likovni život "umočila" je tek jednom, i to kao srednjoškolka kada je bila asistentica u dječjoj kiparskoj radionici Međunarodnog dječjeg festivala, a veliki reljef nastao u toj radionici i danas krasi zid jedne zgrade u blizini bivšeg kino Šibenika.

Šibenska publika Tijaninu izložbu moći će pogledati sljedećih tjedan dana. O nekoj novoj za sada ne razmišlja jer, kaže, nema puno slobodnog vremena, budući da najveći dio vremena i prozornosti posvećuje 14-mjesečnoj kćeri. Ipak, svog hobija, a riječ je o šivanju ruksaka, neće se odreći.

– Već pet godina bavim se time. Napravila sam i svoj brend ruk.sak, skraćeno od ručni saket! Šivam ih od reciklirana materijala: tendi, starih suncobrana, kišobrana, tkanina… To me vrlo veseli. Maminu šivaću mašinu, staru Bagatovu "Višnju", nosila sam sa sobom i dok sam studirala. Znala sam da će jednog dana doći red i na nju!

16. travanj 2024 00:24