StoryEditorOCM
IzložbeGradski muzej Drniš

Izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“ u Noći muzeja 2018.

Piše Šibenski.hr
22. siječnja 2018. - 12:22

U petak, 26. siječnja, s početkom u 18 sati, u Gradskom muzeju Drniš bit će predstavljena izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča. Izložbu će predstaviti ravnatelj Muzeja Joško Zaninović, dr. sc. Drago Marguš u ime Nacionalnog parka „Krka“ i Dobrila Zvonarek, autorica izložbe. Predstavljanje i popratne aktivnosti vezane uz izložbu dio su manifestacije Noć muzeja 2018.


Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča nastala je suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove Nacionalni park Krka. Prateći simboliku broja sedam, koji se povezuje s rijekom Krkom, tematski raznovrstan sadržaj izložbe okupljen je u sedam priča. Svaka od njih simbolično je vezana uz jedan od Krkinih slapova i donosi drugačiji pogled na Krku i prostor kojim ona protječe, nastojeći, između ostalog, obuhvatiti njezin značaj, povijest kraja kojim prolazi, umjetnike koje je inspirirala te stanovništvo na koje je utjecala, a kojima je i posvećena. Tekstove izložbe potpisuju Sonja Martinović i Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te dr. sc. Željko Miletić, izvanredni profesor na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Izložba je prvi puta predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u Mjesecu hrvatske knjige 2017., a potom je nastavila putovanje gradovima uz rijeku Krku.


Priče o rijeci Krki svoj sadržaj najvećim dijelom crpe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a velika vrijednost izložbe su i prekrasne fotografije Krke, fotografskog dvojca Marija Romulića i Dražena Stojčića.


Uz samo predstavljanje, u Gradskom muzeju Drniš prigodno će oživjeti likovi s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Glumci odjeveni u raskošne krinoline i frakove, sa šeširima i cilindrima te ostalim modnim dodatcima iz toga vremena, posjetiteljima će dočarati neke od značajnih povijesnih posjeta rijeci Krki.


Dio bogatog programa Gradskog muzeja Drniš u Noći muzeja čine i dječje kreativne radionice, prezentacija o povijesti sporta u Drnišu, nastup benda Dernis JAM, uz fotokutak i gastrokutak kako bi manifestacija posjetiteljima ostala u nezaboravnom sjećanju.


Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča nastavak je suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove Nacionalni park Krka u okviru projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Do sada su ove dvije institucije suradnju ostvarile u trima tematskim izložbama: Burnum – arheološko blago Krke, Krka – tajne podzemlja, Voda i krš – fenomeni rijeke Krke te kreiranjem virtualne izložbe Prošlost i sadašnjost Krke.

27. travanj 2024 00:20