StoryEditorOCM
IzložbeKalama, skalama, butama

Fotoklub Šibenik priredio izložbu u spomen na Milivoja Zenića (FOTO)

17. studenog 2017. - 22:11


Uglednog Šibenčanina, dugogodišnjeg ravnatelja šibenske knjižnice Milivoja Zenića večeras su se, o šestoj obljetnici njegove smrti, prisjetili brojni Šibenčanini, njegovi sugrađani, prijatelji i kolege.

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić otvorena je izložba članova Fotokluba Šibenik koja nosi ime istoimene, poznate Zenićeve knjige "Kalama, skalama, butama". Tu je izložbu šibenski Fotoklub prvi put organizirao godinu dana nakon iznenadnog Zenićeva odlaska i od tada se redovito održava.

-Želja nam je da od ove naše izložbe posvećene Mići napravimo međunarodnu, zaparavo natječaj ili Šibenik salon, na kojem bi izlagali fotografi iz cijelog svijeta na temu Pretty Old Town. Nadajmo se da ćemo u tome uspjeti, pa da se i na taj način primiče naš i Mićin Šibenik - kazao je na otvrenju izložbe predsjednik Fotokluba Šibenik Željko Krnčević.

Važno uloge i značaja Milivoja Zenića i svega što je napravio za šibensku kulturu prisjetio se njegov prijatelj i suradnik, današnji ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić. Podsjetio je i na to koliko je Zenić zaslužan za preseljenje gradske knjižnice iz "katakombi" u plavom neboderu u obnovljeni i reprezentativni prostor bivšeg Doma JNA, Vitićevu zgradu na Poljani.

Zenić je, kazao je Lakić, pokrenuo i nakladničku djelatnost knjižnice u okviru koje je, gotovo vizionarski, objavljivao reprinte i knjige mnogih velikih imena iz šibenske kulturne baštine. Među njima i danas ponovo "otkrivenog" Fausta Vrančića. Zenić je i sam objavio dvije velike knjige o šibenskoj kulturnoj i pisanoj baštini, pokrenuo tiskanje monografije o šibenskoj katedrali sv. Jakova, stručne i znanstvene skupove okupljajući mnoge istaknute hrvatske znanstvenike i stručnjake, jezikoslovce, povjesničare umjetnosti, historičare...

17. travanj 2024 20:10