StoryEditorOCM
IzložbeDo Velike Gospe

U centru Baganelovica u Jezerima: Dođite na čaroliju Vaska Lipovca

8. kolovoza 2017. - 14:41

"Vasko Lipovac - izložba odabranih radova" moći će se sve do 15. kolovoza razgledati u prostoru Kulturno-pastoralnog centra Baganelovica u Jezerima. Njezino otvorenje bilo je središnji kulturni događaj u općini Tisno te jedan od značajnijih u Šibensko-kninskoj županiji. Svečanosti otvorenja pridonio je i glumac Slavko Juraga koji je pročitao tekst prof. Ive Šimata Banova, Lipovčeva prijatelja, koji je sudjelovao i u oblikovanju postava izložbe.

Postav izložbe, inače, čini dvadeset djela, slika na platnu i drvu te polikromne plastike, pomno biranih za prostor Baganelovica. Sam je prostor, što su zamijetili i brojni posjetitelji, poslužio, prema riječima Marka Jovića, kao izvrsna scenografija postavu koji u sebi nosi jasnu i društveno angažiranu poruku.

- Svakako se najimpresivnijom do sada pokazala 220 cm duga "Posljednja večera", koja zauzima gotovo čitav jedan zid izložbene dvorane, no ne zaostaju ni druga, veličinom manja djela. Ovo je ujedno i posebna prilika da se tu skulpturu vidi izloženu, s obzirom na to da zbog kompleksnosti transporta i izlaganja rijetko napušta matični atelje u Splitu. Sva izložena djela se, kako su kazali njihovi vlasnici, ne bi trebala naći na velikoj retrospektivnoj izložbi sredinom rujna u Klovićevim dvorima u Zagrebu, što ovu jezersku izložbu čini dodatno zanimljivom i ekskluzivnom - ističe Jović.

O zanimanju publike za radove Vaska Lipovca, koji se ipak ne mogu tako često vidjeti izvan ateljea i Sveučilišne galerije, govori i impresivna brojka od nešto više od 200 posjetitelja u prva dva dana od otvorenja.
- Radovi ovog slikara, kipara i grafičara relevantni su i inovativni danas, kao i u trenutku svog nastanka, prvenstveno zbog refleksije problema s kojima se mali čovjek svakodnevno u svom životu susreće. Takva jedna refleksija glavna je nit vodilja i ove izložbe. U jeku suvremene turističke revalorizacije jadranske, ali i šire kulturno-povijesne baštine, odvija se proces od kojega gotovo svi, svjesno ili nesvjesno, okrećemo glavu - gubitak, ili možda slikovitije rečeno, otrgnuće svakog oblika identiteta. Takav negativan trend eksploatacije naše svakodnevice, vođen krilaticom "cilj opravdava sredstvo", kosi već godinama sva veća urbana, ali sve više i ruralna središta našeg dijela Jadrana, ostavljajući sjećanja na izvorni život njegovih ljudi tek u fragmentima.

U tom pogledu sama izložba nosi jasnu poruku, ili možda bolje rečeno upozorenje na ono što bismo nepažnjom eventualno mogli nepovratno izgubiti. Kao da dodatno oživljava prizore svakodnevnog života uz more i na moru, lokalnih fešti ili susreta dvoje zaljubljenih te ih čini toplijima i bliskijima, unatoč svom izvorno hladnom karakteru. Toplom je čine emocije promatrača koji je vezuje uz svoja iskustva i doživljaje. Pomno odabrana djela s ansamblom prepoznatljivih likova i palete boja, putem kojih će lokalna publika Lipovca upoznati tek kao slikara i kipara, predstavljaju svojevrstan hommage i lokalnoj sredini u kojoj postav pronalazi svoj privremeni dom. Tradicija pomorstva, mjesnih slavlja, prvih ljubavi uz more i vjere kao sastavnice života običnog čovjeka, motivi su upisani u likovno stvaralaštvo Vaska Lipovca, koji bespogrešno ocrtavaju i život Jezera te otoka Murtera, a s kojima će se mnogi u konačnici zasigurno moći poistovjetiti i u njima prepoznati - zaključuje Jović.

25. travanj 2024 00:17