StoryEditorOCM
IzložbeU muzeju izložba za slijepe

Šibenčani u početku bili iznenađeni, neki i suzdražani, a onda se oslobodili i s povezom na očima obišli izložbu

10. veljače 2017. - 22:17


S povezom na očima ili bez njega, veliku je pozornost šibenske javnosti privukla izložba „Likovno djelo u percepciji slijepih osoba“ otvorena je u Muzeju grada Šibenika u dvorani za povremena izlaganja. Autorica je akademska kiparica Ivona Biočić Mandić koja predaje na jednoj zagrebačkoj školi te je vanjska suradnica Akademije likovnih umjetnosti.

Riječ je o ambijentalnoj i eksperimentalnoj izložbi na kojoj se izlošci mogu dirati, grliti, slušati i mirisati, jer namjera je autorice da tako senzibilizira osobe koje vide i pobudi njihovu empatiju prema onima koji umjetnost ne percipiraju vidom već drugim osjetilima. Zbog toga su posjetitelji koji vide bili pozvani da izložbu razgledaju s povezom na očima. I premda je dio šibenske publike bio pomalo zatečen, većina njih je stavila povez, a kustosica šibenskog muzeja Anita Travčić ne krije zadovoljstvo reakcijom Šibenčana.



-Otvorenje je zaista bilo super. Bilo je nešto manje od 100 ljudi, a uz članove Udruge slijepih i slobovidnih iz naše županije došli su nam i članovi zadarske udruge. Na našoj izložbi bilo je oko 20 slijepih osoba što je više negoli u Zagrebu i Splitu gdje je prije Šibenika izložba postavljena. Neki su u početku bili iznenađeni i malo suzdržani, ali su se kasnije opustili i mnogi su stavili povez na oči. Ja sam vodila kroz izložbu jednu gospođu srednjih godina koja je kazala kako je za nju to sve vrlo emotivno i sve ju se jako dojmilo – istaknula je Travčić.



Nakon otvorenja izložbe prikazan je dokumentarac „Dodir stopala, dodir ruku“ koji je publika također mogla gledati s crnim povezom na očima.

U subotu, u sklopu izložbe održat će se i dvije radionice u koju će se uključiti i odrasli. Prva počinje u 10, druga u 11. 30 sati, a prijavljeno je 30-ak djece i odraslih.

Izložba „Likovno djelo u percepciji slijepih osoba“ bit će otvorena do 5. ožujka.
 
 
 






 

26. travanj 2024 16:02