StoryEditorOCM
IzložbeGalerija šibenske knjižnice

Nevena Petra Piližota izlaže "Tuđu kožu", otvorenje u četvrtak, 2. veljače

31. siječnja 2017. - 21:20



Šibenska akademska slikarica Nevena Petra Piližota izlaže u galeriji Gradske knjižnice Juraj Šižgorić. Izložba pod nazivom Tuđa koža bit će otvorena u četvrtak, 2. veljače u 19 sati.

Riječ je o crtežima nastalim u kombiniranoj tehnici olovke i novinskog materijala na papiru, a nadahnuće je mlada umjetnica pronašla u poetskom opusu Vesne Parun.

Nevena Petra Piližota rođena je 1986. u Šibeniku, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Vlasnica je dviju sveučilišnih diploma. Slikarstvo je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade i stipendije Nacionalne zaklade za osobito nadarene studente. Izlagala je na nekoliko samostalnih i dvadesetak skupnih izložaba.

O svojim crtežima koji će se moći razgledati do 18. veljače do kada je otvrena izložba, kaže:

-Naslov svakog rada sadrži datum nastanka, čime je naglašena "uloga" svakog crteža kao svojevrsnog dnevničkog zapisa. Širokim dijapazonom motiva nastojim naznačiti fragmente žene čiju je konkretnost i opstojnost pjesnikinja Vesna Parun nagoviještala u bezbroj svojih ostvarenja. Neprikosnovenost Majke Prirode utkana je u maslini, kamenu, moru... Crteži su pokušaj obilježavanja odnosa spomenutog Subjekta prema okolini, bilo simbolički kroz cvijet lotosa, bilo s aspekta onih koji su u (ne)posrednoj relaciji sa Subjektom. Te relacije u labirintu života možebitno su svedive i na borbu sa samim sobom, tako da su akromatski prikazi suhozida, surfanja na valovima (internetu?), pletenja čipke od novinskog materijala, slojevitijeg percipiranja tzv. promatrača, uloge medija u konstruiranju realnosti itd., u najmanju ruku ekvivalent postavljanju pitanja na koje je poetesa učestalo davala odgovore – rekla je Piližota.
 

 

19. travanj 2024 02:46