StoryEditor
Film & TV67. PULA

Konkurencija je gusta, iz programa ispao ‘Tusta‘: za Arene se natječe 16 filmova, a dokumentarac o kultnom pulskom glazbeniku nije uvršten na festival

Piše Marko Njegić
30. lipnja 2020. - 23:52
Danijel Bartolic/Cropix

Pet hrvatskih filmova i 11 manjinskih koprodukcija natjecat će se za Zlatne arene na predstojećem filmskom festivalu u Puli od 18. do 26. srpnja.

Ovogodišnje 67. izdanje Pulskog filmskog festivala, koji najavljuje projekcije u Areni, kinu "Valli" i Istarskom narodnom kazalištu, svečano otvara premijera "Mare" s Marijom Škaričić u glavnoj ulozi i u režiji Andree Štake, iz programa "Manjinske koprodukcije". Od hrvatskih ili manjinsko-koprodukcijskih premijera Pula je osigurala njih nekoliko.

Među prvima prednjače "Tereza 33" Danila Šerbedžije, prema scenariju glumice Lane Barić, koja tumači i glavnu ulogu, te "Ribanje i ribarsko prigovaranje", dugo očekivana ekranizacija lektire Petra Hektorovića pod redateljskim ravnanjem Milana Trenca.

Premijerne manjinske produkcije zastupaju, pak, "Otac" Srdana Golubovića, "Sin" Ines Tanović, "Korporacija" Mateja Nahtigala, "Grudi" Marije Perović, "Svi protiv svih" Andreja Košaka, "Pijavice" Dragana Marinkovića, "Ja sam Frenk" Metoda Peveca i "Agina kuća" Lendite Zeqiraj.

U programu "Hrvatski film" bit će prikazani i "Mater" Jure Pavlovića, koji će premijeru imati koji tjedan ranije na FMFS-u, kao i dva ostvarenja iz recentne kinodistribucije – "Glas" Ognjena Sviličića i "Ideš? Idem!" Ljube Zdjelarevića. A (k)od manjinskih koprodukcija valja navesti još "Bosonogog cara" Petera Brosensa i "Ne zaboravi disati" Martina Turka.

Naravno, Pulski filmski festival su i kratkiši i dokumentarci. Direkcija festivala od kratkih filmova najviše ističe "Slijedi..." Karle Lulić i "Njemački inat" Silve Ćapin, a od dokumentaraca četiri naslova, od kojih su tri svjetske premijere: "Vergarola – Mine na plaži" Arsena Oremovića, "Galeb" Ivana Žikovića, "Berge Istra" Dražena Majića i "Stepinac – Kardinal i njegova savjest" Višnje Starešine.

Među dokumentarcima se, nažalost, nije našlo mjesta za "Tustu", što je redatelj filma Andrej Korovljev prihvatio s konsternacijom i o tome izrazio svoje mišljenje na FB-u.

"Da, dobro ste pročitali, film 'Tusta' dobio je odbijenicu na ovogodišnjem izdanju PFF! Nipošto nisam sujetna persona, ali ovo je pretužno i presmiješno u isto vrijeme! Film koji je punio kina diljem domovine, proputovao cijelu regiju i svugdje bio filmski događaj od iznimne važnosti.

Dokumentarni blockbuster koji su gledali deseci tisuća ljudi, skoro da ne postoje novine koje o njemu nisu pisale. Film koji je igrao u redovnoj kino distribuciji u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, kako art-kinima tako i multipleksima. Završio je među prvih pet filmova u Hrvatskoj po broju gledatelja, što je presedan jer se radi o dokumentarcu, obišao gomilu festivala...

No, najbitnije, film o Puli i o čovjeku koji je Pulu prenosio izvan granica naših prostora, o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u srcima generacija Puležana, eto, nije dorastao Pulskom filmskom festivalu..."

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 16:23