StoryEditor
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

IMA LI PILOTA U AVIONU? Smješak nebu pod oblake

3. srpnja 2020. - 17:53

Problematični stavovi iz današnje optike koštaju novog emitiranja nekih starijih filmova i serija na televiziji. Ako pojedini film i serija nisu u skladu s politički korektnim vremenom, prijeti im cenzura ili u najboljem slučaju prikazivanje uz upozorenje za gledatelje.

Akcijski SF horor klasik osamdesetih "Aliens" nedavno je emitiran na kanalu Sky Cinema uz proglas kako "film ima zastarjele stavove i kulturalne opise koji danas mogu uvrijediti", a humoristična serija "Mućke" se navodno skida sa streaming servisa. U ovom kontekstu pravo je čudo da se netko nije dohvatio "Ima li pilota u avionu"? (1980.), ali tko zna hoće li neki - i kakav - natpis prethoditi obljetničarskom prikazivanju klasik komedije/parodije na Cinemaxu.

FILM: Airplane!; komedija; SAD, 1980. REŽIJA: Jerry Zucker-Jim Abrams-David Zucker ULOGE: Leslie Nielsen, Julie Hagerty OCJENA: *****

Možda "Airplane!" bude pošteđen jer je netom prije emitiranja (2. srpnja) proslavila okrugli 40. rođendan, a možda i ne. Ovo je jedna od najsubverzivnijih i najsmješnijih komedija/parodija svih vremena kojoj ništa nije sveto osim smijeha, ponajmanje popularni filmovi katastrofe sedamdesetih (najveći akcent je na "Aerodromu") kakve primarno ismijava, leteći odatle do "Odavde do vječnosti" i dalje.

Nema šanse da bi se "Ima li pilota u avionu?" mogao snimiti danas. Cenzori bi bili na sto muka. U jednom prizoru časna sestra čita "Tajni život dječaka", u drugom dječak čita - "Tajni život časnih sestara". Jedna djevojčica se igra "odraslih" i pristojno se zahvali na ponudi vršnjaka za mlijekom u kavi koju "voli (piti) crnu", "baš poput mojih muškaraca".

Sijedi pilot (Peter Graves) u prisutnosti klinca priča o golim odraslim muškarcima, teretanama, gladijatorskim filmovima i turskom zatvoru, štoviše (in)direktno mu se obraća. Autopilot, muška lutka na napuhivanje, doživjet će "blow job" stjuardese (Julie Hagerty) da se, ispuhan, ponovno napuše i to će nacrtati osmjeh na njegovu bezizražajnom licu.

Grudi neke putnice se treskaju u ritmu pudinga ili želea tijekom turbulencija, a prilikom panike u zrakoplovu ispred kamere će na par sekundi prodefilirati i dojke u "toplessu" ("Tko rano rani, dvije sise se grabi"). Na koncu konca, "nos" Air Izrael aviona ima židovsku bradu i frizuru. Subverzivno da ne može subverzivnije.

No, svaka od ovih scena, koliko god pojedinačno bila "osjetljiva", uklapa se u svekoliku pomaknutost filma. Pomaknutost se bilda od samoga uvoda, kad rep aviona para oblake kao peraja morskog psa površinu mora uz glazbenu temu "Ralja". Uvodna scena kao da obznanjuje kako će komedija/parodija biti potencirana do maksimuma i podignuta nebu pod oblake koje će parati britkim humorom.

I zbilja, "Ima li pilota u avionu?" je bio revolucionarna parodija. Ništa dotad snimljeno u (pod)žanru nije se moglo mjeriti s onim što je napravio genijalni trio Jerry Zucker-Jim Abrams-David Zucker, čak ni parodije Mela Brooksa ("Vruća sedla", "Mladi Frankenstein", "Visoka napetost").

Svaka čast velikom Brooksu, ali on nije napučio filmove s ovoliko vizualnih, verbalnih, ponavljajućih i inih gegova po metru filmskog kadra kao trojac Zucker-Abrahams-Zucker, znan i kao ZAZ. Kratica ZAZ je primjenjiva i u hrvatskom jeziku. ZAZ je skupa, "altogether", redefinirao i usavršio ZEZ(anciju) unutar parodije. (ponovimo svi skupa) "Redefinirao i usavršio ZEZ(anciju) unutar parodije".

Nakon ovog filma uslijedili su moderni parodijski klasici "Top Secret!", "Goli pištolj 1-3", "Kakvi frajeri 1&2"... u kojima će glavne/veće uloge dobiti nezaboravni protagonisti "Ima li pilota u avionu?" Leslie Nielsen i Lloyd Bridges te se nametnuti kao zaštitna lica parodije u devedesetima ("Špijuniraj muški", "Svemoguća misija", "Mafija").

S niskom briljantnih ZAZ-ovih zezancija čak se i Brooksu u osamdesetima i devedesetima bilo teško nositi ("Blesijanci", "Robin Hood: Muškarci u tajicama"), kamoli očajnim novomilenijskim parodičarima (parodije su krajnje degradirale od "Mrak filmova" do "Spartanci dolaze" i "Pedeset nijansi crne").

Mnoge su parodije oponašale ZAZ-ov stil koji je zbog recikliranja nedostojnih nasljednika u međuvremenu izgubio izvornu svježinu, ali njegovu originalnost (i) retrospektivno treba cijeniti ako već u oko upada poznatost i spriječava da se gledatelj uguši od smijeha kao na prvo ili drugo gledanje. Svejedno, "Airplane!" može nasmijati i dan-danas.

Zasigurno je to i do enormne količine "baza" u orkestraciji ZAZ-a. Ako se jedna "baza" ne primi, druga hoće jer je svaki kadar pretrpan zbivanjima. A ako se možda nećete (opet) grohotom nasmijati na naveliko citirane replike tipa "Surely, you can't be serious? I am serious, and don't call me Shirley", cijenit ćete njihovu inteligentnu blesavost i mudru igru riječi u pristupu apsurdističkom humoru, kao i glumce, na čelu s Nielsenom, koji neozbiljnu komediju isporučuju smrtno ozbiljnog lica.

Nielsen je sjajan kao doktor Rumack koji pokušava spasiti (ribom) otrovane putnike. "Na meniju je bio izbor odrezak ili riba", podsjeća ga stjuardesa. "Da, sjećam se, ja sam jeo lazanje". Lako za dobro znane "prvoloptaške" gegove tipa "Don't call me Shirley", ovakvi "sporedni" komični trenuci su ono što čini film još uvijek smiješnim, primjerice da dr. Rumacku mic po mic raste nos kao Pinokiju dok uvjerava putnike kako je sve u redu.

Puno toga se odvija i u stražnjem planu kadra, ne samo prednjem, tako da se humor otkriva i na novo gledanje, bilo da je riječ o nekom usputnom dijalogu ili događanju u pozadini, gdje npr. pas napada nekog nesretnika, autopilot "drpa" stjuardesu i do našeg uha (i oka) dolazi obavijest da je stigla nova grupa putnika i da ih čeka njihova prtljaga (!). Rijetki filmovi zasmijavaju četiri dekade, no "Ima li pilota u avionu?" je "surely" jedan od njih. Samo ga ne zovite "Shirley".

Košarkaš u kokpitu

U filmu se u ulozi jednog od (ko)pilota pojavljuje i košarkaš "Lakersa" Kareem Abdul-Jabbar, a u sporednoj ulozi je odličan Robert Stack. On je dotad, kao i Nielsen, Bridges i Graves, bio poznat po ulogama u ozbiljnim filmovima. P.S. "Airplane!" se prikazuje 3. i 4. srpnja na Cinemaxu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 21:30