StoryEditorOCM
BaštinaProšle su dvije godine otkako je UNESCO zaštitio Tvrđavu sv. Nikole

Tvrđava koja je nedavno svečano otvorena za posjetitelje već je postala jedna od važnijih svjetskih priča u kulturi

Piše šibenski.hr
9. srpnja 2019. - 13:05

Na današnji dan prije točno dvije godine Tvrđava sv. Nikole u Šibeniku uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine kao dio cjeline “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća”. Taj 9. srpnja 2017. godine važan je datum za povijest grada Šibenika i Šibensko-kninske županije budući da je takvim priznanjem Krešimirov grad postao jedini u Hrvatskoj i jedan od rijetkih na svijetu koji ima čak dvije znamenitosti koje je prepoznao i zaštitio UNESCO.

Nakon ovog velikog priznanja, zadnje dvije godine su se intenzivirale aktivnosti s ciljem potpune revitalizacije, očuvanja i održive turističke valorizacije jedne od najljepših renesansnih tvrđava na Mediteranu, a paralelno s tim i čitavog područja Kanala svetog Ante. Čitavim projektom koordinirala je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, a prva etapa prema cilju koji se zove “potpuna revitalizacija Tvrđave sv. Nikole” – odrađena je nedavno, 15. lipnja kad je ovaj spomenik kulture svečano otvoren za posjetitelje.

U protekle tri godine u obnovu je uloženo oko pet milijuna kuna, od čega četiri milijuna kuna iz proračuna Šibensko – kninske županije dok je ostatak financiralo Ministarstvo kulture. Provedeni su radovi na čišćenju objekta, nužnoj sanaciji i sigurnosti posjetitelja. Sanirano je brodsko pristanište i rampa na glavnom ulazu, postavljene su sigurnosne ograde, odvezen nagomilani otpad te je omogućen siguran i organiziran pristup lokalitetu.

“Iznimno sam sretna i ponosna što smo uspješno odradili prvu dionicu, a također se zahvaljujem svim ljudima, organizacijama i institucijama na čiju smo podršku cijelo vrijeme mogli računati. Mislim da tek dolazi vrijeme kad ćemo ozbiljno razmatrati činjenicu kako smo rijedak primjer u svijetu. Ova Tvrđava najbolji je spomenik našem kraju i svim budućim naraštajima koji će uživati u njezinom kulturnom ali i turističkom potencijalu”, izjavila je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Dodala je i to kako su se nakon uvrštenja na UNESCO listu pojačale aktivnosti pa je tako Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo projekt vrijedan 2.6 milijuna kuna za izradu cjelokupne dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju tvrđave te 26 milijuna kuna za Posjetiteljski centar u buffer zoni u uvali Minerska kroz projekt Turistička valorizacija Kanala sv. Ante – druga faza. Također, Ministarstvo Državne imovine dodijelilo je Šibensko-kninskoj župniji na korištenje u periodu od 50 godina prostor bivše vojarne Minerska za realizaciju navedenog projekta.

20. travanj 2024 14:09