StoryEditorOCM
BaštinaLjetne Bakanalije na Mrdakovici

Putovanje kroz stoljeća u petak navačer, na arheološkom lokalitetu u zaleđu Vodica

Piše šibenski.hr
20. lipnja 2019. - 19:07

U petak, 21. lipnja u 20 sati, podno arheološkog lokaliteta Velika Mrdakovica ponovno se održava živopisno povijesno uprizorenje života kakav je bio na ovim prostorima prije više od dva tisućljeća, Bakanalije MMXIX.
Uz koncert Nine Kraljić, u plesnom dijelu programa nastupaju Vestalke sa svojim mističnim plesom i, za spektakularnu završnicu, LUNCTUS TRIBUS – krotitelji pokreta, vatre i ritma. Naravno, sve će biti začinjeno dobrom rimskom gozbom. Mali uvod u nekadašnji život ovog lokaliteta dat će arheolog Toni Brajković, viši kustos antičke zbirke šibenskog gradskog muzeja, nakon čega, oni koji žele mogu krenuti i u iscrpniji stručni obilazak samog liburnsko-rimskog naselja na tjemenu brda. Za sve koji žele sudjelovati na Bakanalijama i upoznati kako se živjelo prije 2000 godina u Velikoj Mrdakovici, organiziran je besplatan prijevoz kombijima s Autobusnog kolodvora od 19,30 sati, a ulaznica za događanje stoji 30 kuna.

Organizatori Bakanalija su Pučko otvoreno učilište Vodice i Turistička zajednica grada Vodica. Podsjetimo, kako bi sve bilo vjerodostojno rimskom dobu, Pučko učilište se prilikom organizacije prvih Bakanalija, koje su održane u jesen 2014.godine, obratilo za stručnu pomoć Institutu za arheologiju u Zagrebu. U osmišljavanju gastronomske ponude, šivanju odjeće, uređivanju ambijenta, svesrdno su pomogle dr. sc. Goranka Lipovac Vrkljan i mr. sc. Ivana Ožanić Roguljić, autorica knjige "Olivijina cibalitanska kuharica - Recepti rimskih autora prilagođeni 21. stoljeću".


 

19. travanj 2024 03:21