StoryEditorOCM
BaštinaBETINa

Forum pomorske baštine Mediterana: Muzej betinske drvene brodogradnje dobiva otvoreni postav

5. lipnja 2019. - 14:42

Otvoreni postav Muzeja betinske drvene brodogradnje bit će svečano otvoren u subotu 8. lipnja, u 19 sati, uz bogat kulturno-umjetnički program, kojemu će dozu atraktivnosti dati Kulturno-umjetničko društvo "Moreška" iz Korčule izvedbom tradicionalne viteške igre moreška, dok će domaćini, članovi Kulturno-umjetničkog društva "Zora" iz Betine predstaviti betinske plesove i napjeve te tradicionalno kolo od kanate. KUD "Zora" se angažirao i u pripremi tradicijske večere koja će za sve goste biti poslužena na starom mulu u Betini.

To je jedan u nizu zanimljivih događanja u sklopu međunarodnog Foruma pomorske baštine Maditerana koji će se u Betini održavati do nedjelje 9. lipnja. Manifestaciju organizira Udruženje pomorskih muzeja Mediterana (Association of Mediterranean Maritime Museums - AMMM), a Muzej betinske drvene brodogradnje domaćin je ovogodišnjeg jubilarnog, 25. izdanja Foruma.

Skupu će se pridružiti i članovi europske organizacije za zaštitu maritimne kulturne baštine European Maritime Heritage - EMH na svojoj godišnjoj skupštini.

Izlaganja sudionika raspoređena su u četiri panela ovisno o području interesa prijavljenih izlagača. Razgovarat će se o primjerima dobre prakse pomorskih festivala i događanja, umreženja organizacija s ciljem očuvanja i promicanja pomorske baštine, obnovi i valorizaciji baštinskih luka te budućnosti tradicijskih drvenih brodova. Forumu će prisustvovati brojni stručnjaci iz vodećih europskih muzeja, strukovnih organizacija i udruženja. Najavljen je dolazak tradicijskog drvenog broda "Oloferne" iz Italije, kojemu će biti osigurano privezište u betinskoj lučici. "Oloferne" je, inače, školski gulet koji kao ploveći muzej potiče edukaciju i učenje mladih o morskim vještinama.

U suradnji s udrugama "Latinsko idro" iz Murtera i "Betinska gajeta" 1740 iz Betine, za sudionike i goste konferencije bit će organizirana regata na latinsko idro, a imat će priliku posjetiti tradicijski škver "Marin" i porazgovarati s majstorom Antom Fržopom. Zadnjeg dana foruma sudionici će uživati u ljepotama Nacionalnog parka Kornati.

25. travanj 2024 01:54