Arheološka senzacija U Vrbniku kod Knina pronađeni ostaci najveće austrijske tvrđave na Jadranu

Arheološka senzacija

 

Senzacija se dogodila u Vrbniku kod Knina gdje su arheolozi otkrili ostatke do sada nepoznate austrijske tvrđave.

-Na postojanje, u znanosti posve nepoznate, tvrđave u Vrbniku kod Knina upozorio nas je prof. dr. Hrvoje Kekez s Katoličkog sveučilišta u Zagrebu koji je, istražujući podatke o kninskoj tvrđavi u Bečkom državnom arhivu, naišao na nacrte tvrđave u Vrbniku. Austrijska tvrđava u Vrbniku odlično se vidi na austrijskoj topografskoj karti iz sredine 19. stoljeća i avionskoj snimci tog područja iz 1968. godine. S kolegom dr. sc. Markom Sinobadom obišao sam ostatke tvrđave. Tvrđava ima površinu od gotovo jednog hektara što je svrstava među najveće austrijske tvrđave na našoj obali Jadrana", priopćio je dr.sc. Ivo Glavaš iz šibenskog Konzervatorskog odjela.

Tvrđava ima oblik polukruga s velikim grudobranima od kamenja i zemlje, a rov ispred grudobrana je iskopan u kamenu živcu. U središtu tvrđave nalazi se zidana vojarna u koju se moglo smjestiti gotovo 150 vojnika.

-Slijede daljnja istraživanja tvrđave nakon kojih ćemo moći nešto više kazati o njezinoj unutrašnjosti. Riječ je o jedinoj austrijskoj tvrđavi u Šibensko- kninskoj županiji. Ovo je bez svake sumnje najznačajnije povijesno i arheološko otkriće nekog obrambenog sustava iz razdoblja novog vijeka u povijesti Hrvatske - ističe Glavaš.

Austrijska vojska je tvrđavu Vrbnik po svoj prilici sagradila u prvoj polovini 19. stoljeća, a u funkciji je bila do razvojačenja Knina 1875. godina i otada je pala u zaborav.

Tvrđava Vrbnik je bila izgrađena kako bi štitila južni prilaz Kninu na mjestu na kojem je grad mogao biti najlakše ugrožen.
 

Naslovnica Baština

Najčitanije