StoryEditorOCM
BaštinaBetina

Čuva se tradicija drvene brodogradnje: Do proljeće iduće godine živi muzej na otvorenome

12. rujna 2018. - 21:56

Do proljeća iduće godine, Betina će dobiti svoj živi muzej, odnosno muzejski postav drvene brodogradnje na otvorenome, baš kako je i najavljeno prije tri godine, prilikom stvaranja koncepta Muzeja betinske drvene brodogradnje, otvorenog 2015. godine.

Prostorno plansku dokumentaciju za taj projekt pripremila je Općina Tisno, što je bio temeljni preduvjet za konkretne aktivnosti na terenu.

Prva faza realizacije projekta odnosila se na uređenje zgrade muzeja i otvaranje stalnog postava. U drugoj fazi realizira se vanjski dio postava – muzej na otvorenom. Istaknuto je to na konferenciji za novinare u Prezentacijskom centru Betina, koju su održali Ivan Klarin, načelnik općine Tisno, i Kate Šikić Čubrić, ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Muzejski postav prezentira principe gradnje malih drvenih brodova te ih smješta u diskurs u kojem su nastali i razvijali današnju formu. Nastavlja priču koja danas živi u Betini, centru male drvene brodogradnje u Hrvatskoj. Obalom i dalje dominiraju brodogradilišta, a u samom centru, u blizini Muzeja, nalazi se vezano pedesetak drvenih brodova.

– Muzeji na otvorenom pridonose povećanju kulturne i turističke ponude, kao i razvijanju svijesti o vrijednosti onoga što prezentiraju. Zaštitom mjesne lučice i brodova koji se nalaze u njoj doći će do integralne zaštite tradicionalnog ambijenta, a ujedno će se vlasnike drvenih brodova potaknuti na bolje očuvanje brodova, veću reprezentativnost, češću plovidbu te korištenje brodova u druge svrhe koji za cilj imaju prihod. Za krajnji rezultat očekuje se i porast broja novoizgrađenih brodova – kazao je Klarin.

Trg na moru nalazi se, inače, u neposrednoj blizini Muzeja. Udaljenost od Muzeja do mjesne lučice je svega 150 metara. Vlasnici su samoinicijativno u prve redove stavili reprezentativne brodove, one koji su tradicijski ojedreni i redovito održavani. Muzej na otvorenom zapravo već postoji, a ovim projektom, istaknula je ravnateljica, želi se omogućiti više informacija o brodovima – svojevrsnim muzejskim eksponatima.

– Najfotografiraniji eksponat vanjskog Muzeja svakako je gajeta "Cicibela", koja je zaštićena kao pokretna kulturna baština Republike Hrvatske. Gajete su najbrojnije u betinskoj lučici, slijede kaići, lađe i leuti. Neki od njih su zadržani u tradicijskoj formi, dok neki imaju nadogradnje u vidu kabina i natkabina. Vlasnici brodova, zapravo, sami su stvorili muzej na otvorenom, a potrebno ga je samo propisno označiti i dati mu na važnosti. Poveznica između lučice i Muzeja je Staza brodograditelja, koja je već dijelom ugrađena u Trg na moru koji je kompletno uređen 2016. godine. U njoj će mjesto naći 40 imena betinske brodogradnje. Imena preostalih brodograditelja nalazit će se na vanjskoj strani muzejskih zidova. Kao dio Muzeja na otvorenom neposredno uz lučicu je 2016. godine izrađen i postavljen spomenik brodograditeljima, rad akademskog kipara Roberta Jozića – rekla je Šikić Čubrić.

Muzealizacijom glavnog mjesnog trga i upravljanjem mjesnom lučicom Muzej betinske drvene brodogradnje će dodatno pojačati komunikaciju i suradnju s brodograditeljima i vlasnicima brodova, koji su, dodala je, ujedno najzahvalniji volonteri u svim muzejskim aktivnostima.


23. travanj 2024 20:32