StoryEditorOCM
BaštinaUz rođendan Jurja Šižgorić

Djeco skupljajte i bilježite narodne poslovice svoga kraja i osvojite vrijedne nagrade šibenske knjižnice

Piše Šibenski.hr
31. kolovoza 2018. - 14:35


 
Bliži se 13. rujna, dan rođenja Jurja Šižgorića, pa šibenska knjižnica, koja nosi njegovo ime, i ove godine rođendan tog šibenskog književnika i humanista tradicionalno obilježava zanimljivim natječajem u kojem mogu sudjelovati najmlađi Šibenčani.možete sudjelovati. Najbolje čekaju vrijedne nagrade, koje će biti dodijeljene u četvrtak, 13. rujna u 10 sati na Dječjem odjelu Knjižnice pred poprsjem Jurja Šižgorića, navodi Zdenka Bilušić, voditeljica Cnetra za vizualnu kulturu mladih gradske knjižnice.
 
- Draga djeco, roditelji i učitelji! Vaš je zadatak  pronaći i napisati, zajedno sa svojim podacima (imenom, prezimenom, adresom i telefonom), zanimljivu narodnu poslovicu. Poželjno bi bilo do poslovica doći istraživanjem, a ne prepisivanjem s interneta. Ako ih uspijete pronaći više, onda na svakom papiru napišite po jednu. Papir presavijte i ubacite u sandučić koji će za tu prigodu biti postavljen na Dječjem odjelu ili pošaljite elektorničkom poštom na adresu zbilusic@knjiznica-sibenik.hr do 11. rujna - ističe Bilušić.
 
Također, Bilušić i otkriva zašto su narodne poslovice tema natječaja te kakve veze one imaju s Jurjem Šižgorićem.

-Juraj Šižgorić je prvo književno ime Šibenika. Bio je vrlo obrazovan. U Padovi je završio crkveno i svjetovno pravo, potom se kao već poznati pjesnik, na latinskom jeziku, vratio u rodni Šibenik. Njegova knjiga Elegije i pjesme, objavljena u Veneciji  davne 1477., prva je hrvatska tiskana pjesnička zbirka. Bio je zadivljen narodnom mudrošću, pjesmama i folklorom: prvi je sakupljao naše narodne poslovice i prevodio ih na latinski jezik. Nažalost, njegova zbirka poslovica netragom je nestala, no narodna mudrost živi i danas.

Stoga tom velikom zaljubljeniku u svoj zavičaj i mudrost njegovih ljudi posvećujemo ovaj natječaj u nadi da ćemo i vas, dragi mladi prijatelji, ponukati da na trenutak zastanete i razmislite, u ovom užurbanom vremenu u kojemu živimo, o značenju i vrijednosti tih starih mudrih izreka. Svim sudionicima natječaja želimo puno uspjeha u pronalaženju narodnih poslovica i dobru zabavu - kazala je Bilušić.

 
 

20. travanj 2024 05:11