StoryEditorOCM
BaštinaNOĆ RIMSKOG COLENTUMA U MURTERU

Carska zabava pod vedrim nebom

Piše i snimila Mande Turčinov Ježina
25. kolovoza 2018. - 14:32

Prvo ste dobili lovorov vjenčić oko glave, zatim su vas ponudili rakijicom, a onda vam je proročica prorekla budućnost. Naravno, ako ste sve to htjeli i ako ste bili na 7. noći rimskog Colentuma u Murteru.
Svetlana Živanov iz Beograda već 15 godina ljetuje u Murteru, a prvi put je ove godine posjetila Colentum. Naprosto se oduševila.

- Mnogo je lijepo, zaista je lijepo - rekla je, nakon što se fotografirala u prijestolju "Game of thrones". Jer, eto, mogli ste i to, a fotografiju prijaviti na nagradnu igru "Colentum i Igre prijestolja". Za razliku od nje, Maja Kokalović iz Zagreba, čiji roditelji imaju kuću u Murteru pa "od djetinjstva ljetuje ovdje", a bila je, kaže, i u Makarskoj i u Vodicama, "ali nigdje nije kao u Murteru", posjećuje "Noći rimskog Colentuma" od samog početka njihova održavanja.

- Iskreno sam oduševljena. Ima sadržaja i za odrasle i za djecu, iako ona na kraju sretna zaspu jer traje to skoro do jedanaest - kaže Maja, koja je od početka do kraja uživala u programu, a ostala i na bakanalijama priređenim za puk u samoj završnici događanja.

Posjetitelji su mogli saznati "Što je novo u Rimu" iz predstave u izvođenju kazališta "Virko", u režiji Sergeja Mioča, savjetnika i dramskog voditelja programa. "Virko" je izveo tri crtice iz života triju careva Vespazijana, Trajana i Dioklecijana. Zaključak je da u Rimu nema ništa novo, i dalje se daje prednost igrama nad kruhom.



Nakon predstave, užitak je bio slušati "najljepše filmske arije" u izvedbi Nere Gojanović uz pratnju pijanistice Gordane Pavić. Odabrale su upravo filmske arije zato što se poslije prikazivao dokumentarac o murterskim bakama iliti maškarama. Premda su bezbroj puta zajedno nastupile, "na pozornici u ovako jedinstvenom okruženju nisu nikad", iskreno su priznale.
Iako se u petak održao sedmi "najveći povijesno-zabavni spektakl Murtera", treća je godina otkako se on održava isključivo na lokalitetu Colentum, ostacima antičkoga grada na poluotoku Gradina. Jedan od razloga je i popularizacija tog iznimnog lokaliteta na kojem je Općina uredila i prvu "antičku plažu" u Hrvatskoj.

- Ovaj nam lokalitet znači puno i iz godine u godinu je sve bolji. Plaža je krasno uređena. Uređene su i pješačke i biciklističke staze. S ovom ga predstavom nastojimo sve više popularizirati, a da u tome uspijevamo vidi se i po broju publike, koje je svake godine sve više - zadovoljan je Šime Ježina, direktor TZO-a Murter-Kornati, koja je, uz Općinu, glavni pokrovitelj manifestacije u čijoj su realizaciji sudjelovale i udruge Argonauta te Latinsko idro sa svojim "rimskim lađama".

18. travanj 2024 22:08